Rentoudutko television ääressä töiden jälkeen? Ei kannata!

Useimmat meistä suuntaavat suoraan raskaan työpäivän jälkeen sohvalle katsomaan televisiota tai pelaamaan pelejä. Tuoreen tutkimuksen mukaan näiden rentoutumiskeinojen jälkeen syntyvät tuntemukset eivät ole hyväksi hyvinvoinnille.

Yleensä ajatellaan, että television katsominen tai pelien pelaaminen on hyvä rentoutuskeino työpäivän jälkeen. Uusi saksalaistutkimus ei kuitenkaan puhu näiden kyseisten asioiden puolesta, sillä ne eivät rentouttaneet tutkimuskohteita, vaan aiheutti heissä syyllisyyttä ja epäonnistumisen tunteita.

Tutkimuksessa huomattiin, että erityisesti stressaantuneiksi itseään kuvailevat henkilöt kertoivat, että eivät olleet saaneet hoidetuksi mitään tärkeitä askareita jumiutuessaan television tai pelien ääreen. He eivät tunteneet oloaan lainkaan levänneeksi, vaan ennemminkin syylliseksi.

Television katsominen tai pelien pelaaminen voi olla hyvä rentoutumiskeino, jos niitä osaa hyödyntää oikein. Tutkimuksessa kerrotaan esimerkiksi, että haastavien pelien pelaaminen ja ajatusta herättävien elokuvien katsominen tuottaa enemmän positiivisia vaikutuksia kuin muunlaiset pelit tai elokuvat. Työpäivän jälkeen ei kuitenkaan kannata viettää koko loppuiltaan näiden huvituksien parissa.

– Epäonnistumisen tunne heikentää television katselemisen ja pelien pelaamisen positiivista vaikutusta, Journal of Communication -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan. 

Kannattaa kuitenkin muistaa, että erittäin stressaantuneiden ja väsyneiden henkilöiden ei kannata suunnata näiden ajanvietteiden pariin, sillä heissä syntyi eniten syyllisyyttä ja epäonnistumisen tunteita. 

Lähde: Daily Mail 

Lue myös:

    Uusimmat