Rengasmelua on kahta erilaista – EU vaatii ilmoittamaan vain sen, jolla ei ole mitään tekemistä matkustusmukavuuden kanssa

Näin tarkistetaan auton rengaspaineet 3:48
Rengaspaineilla voi olla vaikutusta myös melutasoon. Näin tarkistat auton rengaspaineet.

EU vaatii rengasvalmistajia ilmoittamaan renkaan melutason. Tämä merkintä ei kuitenkaan suoraan kerro auton sisään kantautuvasta melusta.

Autoonsa uusia renkaita etsivät kuluttajan voi olla hankala tietää, että mikä tarjolla olevista vaihtoehdoista on melutasoltaan hiljaisin juuri hänen autonsa alla.

Renkaista aiheutuvaan meluun nimittäin vaikuttavat niin renkaan kumisekoite kuin auton malli ja tyyppikin, vanteet, tie, nopeus ja jopa keli. Myös täysin identtisten autojen välillä voi olla eroja. Renkaita voidaan vertailla tarkasti vain, jos kaikissa testeissä käytetään samaa autoa täysin samanlaisissa olosuhteissa.

Nokian Renkaiden tiedotteen mukaan on mahdollista kuitenkin tehdä kaksi yleistystä:

  • Mitä pehmeämpi on renkaan pintakumisekoitus, sitä enemmän se yleensä vaimentaa ääntä.
  • Korkeaprofiilinen rengas on tavallisesti mukavampi ja hiljaisempi ajossa kuin matalaprofiilinen.

Vaikka kaikissa uusissa kesärenkaissa ja kitkoissa onkin EU:n vaatima rengasmelumerkintä, kertoo se kuitenkin vain ohiajomelusta. Auton sisälle kantautuva ääni voi olla ihan jotain muuta.

Kesärenkaissa ja nastattomissa talvirenkaissa eli kitkarenkaissa on EU-rengasmerkintä, joka osoittaa renkaan melutason. Merkintä kertoo kuitenkin vain ohiajomelusta. Ohiajomelu ja auton sisällä kuuluva ääni saattavat olla jopa vastakkaisia ominaisuuksia: kun toista pienennetään, toinen ehkä suurenee.

– Se, mitä auton sisällä kuullaan, on monen asian yhdistelmä. Rengasäänten alkulähde on tie-rengaskontaktissa.

– Tien epätasaisuudet saavat renkaan rungon värähtelemään renkaan vieriessä niiden yli. Sieltä värähtely kulkee pitkän matkan renkaan, vanteen ja auton muiden rakenteiden kautta ohjaamoon, jossa osa värähtelystä muuttuu kuultavaksi ääneksi, kertoo Hannu Onnela, Nokian Renkaiden vanhempi kehitysinsinööri.

Onnela muistuttaa, että renkaiden suunnittelu on aina parhaan kompromissin etsimistä. Kun yhtä ominaisuutta parannetaan, voivat muut ominaisuudet kärsiä, ja eri markkinoille menevissä tuotteissa on erilaisia painotuksia.

Tasainen kuluminen vähentää rengasääntä

Kun renkaiden kausivaihto lähestyy, on syytä huomioida, että muutos herkistää korvat. Etenkin syksyllä, kun kesärenkaiden silottamalle tielle lähdetään nastarenkailla, voi ääni kuulostaa hyvinkin voimakkaalta ennen kuin ääneen tottuu.

Lisäksi vanhoissa renkaissa urasyvyys on usein kulunut matalaksi, joten äänimaailma on erilainen kuin uusissa ja voimakkaasti kuvioiduissa renkaissa.

Nokian Renkaiden mukaan autoilija voi vaikuttaa rengasääniin jonkin verran seuraavilla toimenpiteillä:

  • Varmista, että renkaat, auto ja esimerkiksi ohjauskulmat ovat kunnossa.
  • Vaihda renkaiden paikkoja, jotta ne kuluvat tasaisesti.
  • Kokeile säätää renkaiden ilmanpainetasoa.
  • Älä aja urissa, vaan urien sivuilla.

Lähde: Nokian Renkaat

Lue myös:

    Uusimmat