Kovien pakkasten salakavala ongelma voi jättää autoilijan tien päälle ja käydä kalliiksi

Näin tarkistetaan auton rengaspaineet 3:48
Näin tarkistat auton rengaspaineet. Homma kannattaa hoitaa ennen talvilomareissulle lähtemistä, ettei tien päällä käy ikävästi.

Pakkaskauden keskellä on syytä kiinnittää huomiota rengaspaineisiin sekä renkaiden kuntoon.

Autonrengasliitto muistuttaa tiedotteessaan, että talvilomareissulle autolla suuntaavan kannattaa kiinnittää nyt tavallista enemmän huomiota renkaisiinsa.

– Rengas saattaa tyhjentyä salakavalasti kovilla pakkasilla. Tämä johtuu siitä, että rengas on saanut ulkoisen vaurion tai sitten kyse on vanhan renkaan kovettumisesta, joka mahdollistaa vuodon renkaan ja vanteen välistä, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora kertoo tiedotteessa.

Autonrengasliitto muistuttaa tarkistamaan renkaiden kunnon silmämääräisesti ennen ajoon lähtöä – etenkin kovilla pakkasilla. Tyhjentynyt rengas vaurioituu ajossa korjauskelvottomaksi hyvin nopeasti.

Raskas kuorma vaatii korkeat rengaspaineet

On syytä muistaa myös se, että kovat pakkaset alentavat ilmanpainetta renkaan sisällä. Autonrengasliiton tiedotteen mukaan hyvä perusohje onkin asettaa talvirenkaiden ilmanpaine noin 0,2 baaria valmistajan suositusten yläpuolelle.

– Mikäli talvilomalle lähdettäessä autossa on paljon kuormaa, kannattaa rengaspainetta lisätä vielä toiset 0,2 baaria, Nuora neuvoo.

Hieman suosituksia korkeampi ilmanpaine ei rengasta vaurioita. Sen sijaan raskaan kuormankin alla muodossaan pysyvä rengas parantaa ajo-ominaisuuksia ja alentaa polttoaineen kulutusta.

– Autojen rengaspaineanturit ovat hyvä apu, mutta kuljettajan on osattava tarkastaa ja myös säätää rengaspainetta itse tilanteen vaatimalla tavalla.

Kun rengaspaine säädetään tavallista korkeammaksi, myös rengaspaineanturit on useimmiten alustettava auton valikon kautta uudelleen.

Vältä ongelmat varautumalla

Ennen matkaa talvirenkaiden kunto on hyvä käydä läpi. Renkaista kannattaa syynätä nastojen määrä sekä urien syvyys. Tieliikennelain mukaan talvirenkaan urien on oltava vähintään 3 millimetriä syvät, mutta alle 5 millin urilla liikenteessä on jo noudatettava ylimääräistä varovaisuutta.

Myös mahdolliseen rengasrikkoon on hyvä varautua jo ennen matkaa, joten tarkasta vararenkaan ja paikkaussarjan kunto sekä kaikkien renkaanvaihtoon tarvittavien työkalujen mukanaolo.

Aina tien päällä renkaan korjaaminen tai vaihto ei onnistu itse. Siksi jo ennen matkaa kannattaa suunnitella, miten matkan varrella saa apua renkaan tai auton pettäessä. Puhelimeen tai paperille onkin hyvä laittaa ylös esimerkiksi tiepalvelun ja vakuutusyhtiön hätänumerot.

Lähde: Autonrengasliitto

Lue myös:

    Uusimmat