Ravitsemusterapeutti: Suomalaisten alkoholin kulutus nelinkertaistunut 1960-luvulta

Suomalaisten ruokailutottumukset 60-luvulta tähän päivään 25:00

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo suomalaisten alkoholinkäytön nelinkertaistuneen 1960-luvulta. Ruokailutottumuksissa on muutoin menty suurimmalta osin parempaan suuntaan. 

Suomalaisten alkoholin kulutus on nelinkertaistunut 1960-luvulta lähtien, kertovat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tilastot. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on kerännyt tilastoista tietoja suomalaisten ruuankäytöstä vuosien 1961 ja 2011 väliltä.

– Kyllä sillä alkoholilla on energian kannalta myös iso merkitys. Ja tietysti sillä on monen sairauden, kuten naisten rintasyövän, kannalta aika isokin merkitys.

Hiilihydraattien kulutus ei sen sijaan ole Laatikaisen mukaan lähtenyt nousuun, vaikka näin kuulee joskus väitettävän. Osasyynä tähän on esimerkiksi se, että rukiin ja perunan käyttö on vähentynyt. Yllättäen myös sokerin kulutus on vähäisempää kuin aiempina vuosikymmeninä. Laatikaisen mielestä sokeria käytetään silti edelleen liikaa.

Vaikka suomalaisten energiankulutus on laskenut ja kalorien saanti lisääntynyt, sanoo Laatikainen kuitenkin ruokailutottumusten parantuneen.

– Suurimmalta osin ollaan menty parempaan suuntaan, että vielä on tekemistä.

Mitkä proteiininlähteet ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa? Vaikuttaako rasvan laatu lihavuuslukuihin? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat