Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Jopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professori

leikkeleet, liha, eines
Muun muassa leikkeleita ja nakkeja suositellaan syömään vain satunnaisesti.Shutterstock
Julkaistu 14.05.2025 07:41

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Ravitsemussuosituksiin perustuvassa ruokapyramidissa muun muassa leikkeleet ja nakit ovat pyramidin huipulla sattumat-osiossa. 

Ruokapyramidin sattuma-osioon sijoitetuille tuotteille ei olla voitu määrittää suositeltavan käytön rajaa, ja niitä kehotetaan syömään vain satunnaisesti. Tähän osioon kuuluvat muun muassa leikkeleet, nakit, limut, karkit ja keksit.

Tämä sattumaosio vie jopa neljäsosan ruokakauppalaskun loppusummasta, kertoo professori Mikael Fogelholm. Sattumista koostuu jopa viidennes kaikesta energiasta, jota saamme ruoasta. 

ruokapyramidi-teksteillaTältä näyttää ravitsemussuositusten mukainen ruokapyramidi.Ruokavirasto

Koska näitä tuotteita ostetaan niin paljon, on niiden kuormitus ympäristöllekin suurempi. Näiden tuotteiden ympäristökuormitus ei ole kovin suuri per kilo, mutta ostettavan volyymin vuoksi niistä aiheutuu suurempaa haittaa. 

– Sekä planeetan että meidän terveytemme kannalta näitä kannattaisi vähentää, Fogelholm sanoi Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -tapahtumassa.

Tiedekulman ja MTV Uutisten järjestämässä Hyvä paha ruoka -tapahtumassa käsiteltiin tutkittua tietoa ruoasta. Ravitsemukseen ja ruokaan liittyviä väärinkäsityksiä sekä myyttejä olivat murtamassa professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.

Lue myös: Professori tyrmää mielikuvan suomalaisten lihansyönnistä: "Osoittaa ihmisten historian tuntemattomuutta"

"Leikkeleraivossa ei ollut mitään järkeä"

Punaisen lihan saantisuositus on nykyisissä ravitsemussuosituksissa noin 50 grammaa päivässä. 

Kun ravitsemussuositukset julkaistiin loppuvuodesta 2024, nousi pinnalle termi "leikkeleraivo". Tällä viitattiin siihen, kun leikkeleiden syöntiä ei voida ravitsemuksen näkökulmasta suositella syömään kuin vain satunnaisesti. Asiantuntijoita uusi termi ei miellyttänyt.

– Leikkeleraivossa ei ollut mitään järkeä, koska jo kymmenen vuotta sitten oli ihan sama suositus, Fogelholm sanoo.

Fogelholm osoittaa leikkeleraivosta puhuttaessa sormea median suuntaan. 

– Media haluaa klikkiotsikoita, ja leikkeleiden kieltäminen oli hyvä klikkiotsikko. Siitä seurasi leikkeleraivo, josta ainoa hyvä puoli oli se, että saimme uudissanan.

Lue myös: "Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"

Lihavalmisteet lisäävät syöpäriskiä 

On tiedossa, että lihavalmisteet edistävät riskiä sairastua paksu- ja peräsuolen syöpään. Lihan syönnin vähentämistä halutaan ravitsemussuosituksissa edistää juuri terveyden näkökulmasta, mutta myös ympäristön vuoksi.

– Riski tähän syöpään sairastumiseen lähtee heti nousemaan, yliopiston lehtori Tiina Jääskeläinen sanoo puhuttaessa lihavalmisteiden syömisestä.

– Meillä ei ole näyttöä siitä, mikä määrä on turvallinen ja mikä ei, Fogelholm jatkaa. 

Lue myös: Paksusuolen syöpää esiintyy yhä nuoremmilla – kiinnitä huomiota tähän asiaan ruokavaliossasi

Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Katso Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -tapahtuman koko keskustelu MTV Katsomosta.

Katso myös: Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?

10:48imgHuomenta Suomessa vieraana Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski.

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus