Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Mitkä tekijät ravitsemuksessa uhkaavat suomalaisten terveyttä eniten? Sokeri ei edes kolmen pahimman joukossa

Suomalaisten tulisi kiinnittää erityistä huomiota syömän rasvan laatuun sekä suolan ja kuitujen määrään.
Suomalaisten tulisi kiinnittää erityistä huomiota syömän rasvan laatuun sekä suolan ja kuitujen määrään.Shutterstock
Julkaistu 30.04.2025 06:27
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Vaikka moni suomalainen pitää sokeria merkittävänä terveysriskien aiheuttajana, ei se kuulu kansanterveydellisistä ravitsemuksellisista riskitekijöistä edes kolmen suurimman joukkoon.

Sokeri on saanut monen suomalaisen mielessä pahiksen maineen, mutta ravitsemustieteen professori Mikael Fogelhomin mukaan suomalaisten tulisi kiinnittää huomionsa ravitsemuksessaan aivan muihin asioihin.

Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Tutkittua tietoa ruoasta Hyvä paha ruoka -tapahtumassa tarjoilivat professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.

– Sokerista on kohkattu hirvittävän paljon, mutta se ei ole kansanterveydellinen ongelma numero yksi tai edes kaksi tai kolmekaan, Fogelholm kertoi Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -keskustelussa.

– Pohjoismaiden tasolla sokerin kulutus on Suomessa kaikkein pienintä.

Lue myös: Kasviksia 500 ja 800 grammaa – tältä näyttää oikeasti suositusten mukainen määrä

Suomalainen, kiinnitä huomiosi näihin

Sen sijaan suomalaisten terveyttä uhkaavat kolme muuta raaka-ainetta.

– Ykkösongelma on suola. Toinen on liian vähäinen kuidun määrä ja kolmas vääränlainen rasvanlaatu. Suomalaiset syövät liikaa kovaa ja liian vähän pehmeitä rasvoja.

Mikael Fogelholm

Fogelholmin mukaan sokeri on päässyt poliitikkojen suurennuslasin alle, koska esimerkiksi suunniteltu ja sittemmin kaatunut makeisveron korotus on näennäisesti helppo tapa vaikuttaa suomalaisten terveyskäyttäytymiseen.

– Suola puolestaan liittyy leikkeleisiin, ja esimerkiksi keskustalaiset ja kristillisdemokraatit näyttävät puolustavan lihaa henkeen ja vereen, Fogelholm kritisoi.

Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Katso Hyvä paha ruoka -keskustelu MTV Katsomosta

Katso myös: Kumpi on terveydelle vähemmän haitallinen vaihtoehto: sokeroitu vai makeutusaineilla makeutettu energiajuoma?

0:48Kumpi on terveydelle vähemmän huono vaihtoehto: sokeroitu vai makeutusaineilla makeutettu energiajuoma?Professori Marina Heinonen kertoo, millainen energiajuoma kannattaisi valita.

Lue myös: Voiko hedelmiä syömällä saada liikaa sokeria?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lisää aiheesta:

Paljonko syöt sokeria päivässä? Suositusten mukainen määrä tulee täyteen nopeastiJopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professoriPitääkö kaikkien syödä nyt samalla tavalla? Tämä ravitsemussuosituksista pitää ymmärtääKohtuukäyttäjänkin tulee tietää nämä faktat energiajuomistaOnko terveyden kannalta merkitystä, valitseeko sokeroidun vai sokeroimattoman energiajuoman?Professori tyrmää mielikuvan suomalaisten lihansyönnistä: "Osoittaa ihmisten historian tuntemattomuutta"
RavitsemusTerveys ja hyvinvointiLifestyle
Mikael Fogelhomin mukaan suomalaisten sokerin käyttöön on poliittisesti näennäisesti yksinkertaista puuttua.MATTI RAJALA / Helsingin yliopisto

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 12.9.10:58
    Ruoka

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 30.8.07:34
    Terveys ja hyvinvointi

    Nämä uskovaiset elävät keskimääräistä vanhemmiksi – terveysjohtaja kertoo, miksi