Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Professori tyrmää mielikuvan suomalaisten lihansyönnistä: "Osoittaa ihmisten historian tuntemattomuutta"

Ravitsemussuosituksissa kannustetaan lihansyönnin vähentämiseen. Kuvassa professori Mikael Fogelholm.
Ravitsemussuosituksissa kannustetaan lihansyönnin vähentämiseen. Kuvassa professori Mikael Fogelholm.MTV/Shutterstock
Julkaistu 02.05.2025 06:31
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Uudet ravitsemussuositukset herättivät keskustelua muun muassa siksi, että lihan kulutusta suositeltiin vähentämään. Moni piti linjausta turhana, sillä olemmehan Suomessa aina syöneet lihaa. Vai onko asia sittenkään näin?

Elintarviketieteiden tohtori Mikael Fogelholmin mukaan ajatus siitä, että lihaa on Suomessa aina syöty, ei täysin pidä paikkaansa.

– Se osoittaa ihmisten historian tuntemattomuutta. Kun lähdetään sata vuotta ajassa taaksepäin, eliittiä lukuun ottamatta liha on ollut juhlaruokaa, Fogelholm kertoi Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -tapahtumassa.

Lue myös: Naudan jauheliha katoaa kaupoista – kulutus yllätti koko alan

Tiedekulman ja MTV Uutisten järjestämässä Hyvä paha ruoka -tapahtumassa käsiteltiin tutkittua tietoa ruoasta. Ravitsemukseen ja ruokaan liittyviä väärinkäsityksiä sekä myyttejä olivat murtamassa professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.

Fogelholm sanoo suurimmaksi osaksi energiansaannin koostuneen ennen vanhaan ruisleivästä ja perunasta. Hänen mukaansa esimerkiksi pientilallisetkaan eivät syöneet lihaa kovinkaan usein.

– Niillä saattoi olla yksi tai kaksi kantturaa navetassa, mutta eihän niitä kannattanut teurastaa, koska ne toivat maitoa, Fogelholm kertoo.

Lue myös: Miten kävi leikkeleiden suosion? Kaupat vastaavat

"Vaurauteen liittyvä tunnuspiirre"

Fogelholmin mukaan lihan kulutus lisääntyy, kun maan tulotaso nousee. Tämä ilmiö toteutui Suomessa 1950-luvulla, ja se näkyy nykyään esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

– Näin käy kaikkialla. Se on vaurauteen liittyvä tunnuspiirre, josta tulee myös identiteetin lähde.

Lue myös: THL: Punaisen lihan syöminen yhteydessä lihavuuteen

Lihan syöntiä halutaan rajoittaa kahdesta syystä

Ravitsemussuositusten mukaan aikuisen tulisi syödä punaista lihaa maksimissaan 350 grammaa viikossa. Tätä perustellaan sekä terveyteen että ilmastoon liittyvillä syillä.

Terveysnäkökulmasta lihansyönti lisää riskiä sairastua muun muassa paksusuolen syöpään ja tyypin 2 diabetekseen. Ilmastonäkökulma lihan kulutuksessa on ollut tiedossa jo pitkään, mutta siitä mainittiin ensimmäistä kertaa edellisissä ravitsemussuosituksissa. Lihateollisuuden tiedetään aiheuttavan merkittäviä hiilidioksidipäästöjä.

Lue myös: Prosessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissä

Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Katso Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -tapahtuman koko keskustelu MTV Katsomosta.

Katso myös: Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?

10:48Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?Huomenta Suomessa vieraana Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski.

Lisää aiheesta:

Jopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professoriPitääkö kaikkien syödä nyt samalla tavalla? Tämä ravitsemussuosituksista pitää ymmärtääKinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?"Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"Professori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Ravitsemusasiantuntija huolissaan suomalaisten kasvisten syönnistä: ”Heijastuu koko kehon hyvinvointiin”
LihaRavitsemusRuokaTerveys ja hyvinvointiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • Eilen07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

  • 18.8.10:36
    Ruoka

    Valmislihiksessä täytettä alle ruokalusikallinen: "Voiko tätä muka kutsua lihapiirakaksi?"

  • 13.8.20:06
    Sairaudet ja taudit

    Atrian tilalla sikaruttoa – jo toinen tapaus tänä kesänä