Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitääkö kaikkien syödä nyt samalla tavalla? Tämä ravitsemussuosituksista pitää ymmärtää

Ravitsemussuositukset perustuvat tieteeseen. Kuvassa vasemmalla Mikael Fogelholm, oikealla Tiina Jääskeläinen.
Ravitsemussuositukset perustuvat tieteeseen. Kuvassa vasemmalla Mikael Fogelholm, oikealla Tiina Jääskeläinen.MTV/Shutterstock
Julkaistu 13.05.2025 07:42
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Ravitsemussuosituksista on keskusteltu paljon. Tarkoittavatko suositukset sitä, että kaikkien tulisi syödä samalla tavalla?

Vuoden 2024 lopulla julkaistut uudet ravitsemussuositukset ovat herättäneet paljon keskustelua. Ravitsemussuositukset ovat tehty helpottamaan päivittäisiä ruokavalintoja. 

Miksi niitä kannattaa noudattaa?

– Tämä on tieteen neuvo siitä, millä todennäköisimmin päästään terveelliseen lopputulokseen, sanoo elintarviketieteiden tohtori Mikael Fogelholm.

Tiedekulman ja MTV Uutisten järjestämässä Hyvä paha ruoka -tapahtumassa käsiteltiin tutkittua tietoa ruoasta. Ravitsemukseen ja ruokaan liittyviä väärinkäsityksiä sekä myyttejä olivat murtamassa professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.

Yliopiston lehtori ja ravitsemusgenetiikan dosentti Tiina Jääskeläinen on Fogelholmin kanssa samoilla linjoilla.

– En ole nähnyt yhtäkään tutkimusta, jossa [suositukset] olisi todettu haitallisiksi.

Ruokaviraston mukaan ravitsemussuosituksilla pyritään terveyttä edistävään ruokavalioon. Ruokavirasto luettelee nettisivuillaan eri ruokatuotteiden vaikutuksia terveyteen sekä ympäristöön, ja suosituksia perustellaan näihin syihin nojaten. 

Lue myös: Kasviksia 500 ja 800 grammaa – tältä näyttää oikeasti suositusten mukainen määrä

Miten geenit vaikuttavat painonhallintaan? Juttu jatkuu videon alla.

1:26Miten geenit vaikuttavat lihomiseen?Ravitsemusgenetiikan dosentti Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta kertoo, miksi toisille painonhallinta on työläämpää kuin toisille.

"Kymmeniä eri tapoja tehdä ruokavaliosta omannäköinen"

Sekä Fogelholm että Jääskeläinen muistuttavat, että suositukset eivät tarkoita sitä, että kaikkien tulisi syödä täysin samalla tavalla. 

– Meillä on kymmeniä eri tapoja tehdä ruokavaliosta omannäköinen, Fogelholm sanoo. 

Terveellisestä ruokavaliosta on olemassa monia eri variaatioita. Joku ei esimerkiksi syö lihaa, ja toisella on allergioita. Jääskeläisen mukaan ruokavalioita voidaan yksilötasolla modifioida.

Ruokavirasto on tuottanut omat ravitsemussuositukset tietyille väestöryhmille, kuten opiskelijoille, ikääntyneille, erikoisruokavaliota noudattaville ja vegaaneille. 

– Täysipainoinen ateria voidaan koota monella tavalla, sanotaan Ruokaviraston vegaanisen ruokavalion suosituksissa. 

Ravitsemussuosituksia on olemassa kahdenlaisia: ruoka- ja ravintoainesuositukset, Fogelholm huomauttaa. Ravintoainesuosituksissa keskitytään esimerkiksi vitamiinien- ja energiansaantiin. Ruokasuosituksissa keskitytään ruokatuotteisiin, kuten esimerkiksi kasviksiin, kalaan ja lihaan. 

Fogelholmin mukaan ravitsemussuositusten merkitys on noussut viime vuosina. 

– Meillä on enemmän tutkimusnäyttöä kuin aikaisemmin, nimenomaan ruoan ja terveyden välisestä yhteydestä, Fogelholm sanoo. 

Lue myös: Prosessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissä

Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Katso Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -tapahtuman koko keskustelu MTV Katsomosta.

Lisää aiheesta:

Jopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professoriTarkista nämä merkinnät, kun ostat ruokaa: "Jos terveys kiinnostaa..."Professori tyrmää mielikuvan suomalaisten lihansyönnistä: "Osoittaa ihmisten historian tuntemattomuutta"Kasviksia jopa 800 grammaa päivässä? Mikael Fogelholm sanoo suoraan: "Ihan utopistista""Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"Onko sinullakin huonot ruokailutottumukset? Nämä ovat suomalaisten ruokavalion keskeiset haasteet
RavitsemusRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä

  • Eilen07:45
    Kahvi

    Onko suodatinkahvi terveellistä? Ravitsemusasiantuntija kertoo faktat

  • ma07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 20.9.17:34
    Ruoka

    Helsingissä eletään "vegekuplassa" – suomalaisista vegaanilapsista selvisi uutta tietoa

  • 12.9.10:58
    Ruoka

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä