Ravintolat, rajat, tapahtumat, harrastukset: MTV Uutisten haltuunsa saama hallituksen exit-suunnitelma paljastaa, missä järjestyksessä rajoitukset on tarkoitus purkaa

8:58
Hallitus kertoo exit-suunnitelmastaan oppositiolle – pääministeri Marin ei voi luvata, ettei koronan neljäs aalto pääse ulkomailta Suomeen

MTV Uutisten haltuunsa saaman hallituksen alustavaan exit-suunnitelmaan liittyvistä asiapapereista selviää, millaisella aikataululla eri rajoituksia on tarkoitus purkaa.  

Ravintolat

Ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikainen rajoittaminen on tarkoitus saada kesäkuussa kesän 2020 tilannetta vastaavan sääntelyn tasolle. Viime kesänä ravintoloiden toiminta oli alkukesän tiukempien rajoitusten jälkeen varsin vapaata. Jokaisella asiakkaalla oli kuitenkin oltava oma istumapaikka.

Rajat

EU-alueen työmatkaliikenne on tarkoitus avata toukokuussa. Sisärajavalvonnan on tarkoitus päättyä kesäkuussa ja kolmansien maiden työmatkaliikenteen avautua elokuussa.

Yleiset tilat

Hallituksen luonnospapereiden mukaan tavoitteena on avata julkiset ja yksityiset tilat toukokuussa.

Kesäkuussa kokoontumisrajoitus koskisi 10 henkilöä ja heinäkuussa ulkona tapahtuvat kokoontumiset olisivat jo ilman henkilörajoituksia. Vielä heinäkuussa sisätiloissa olisi voimassa jonkinlainen henkilörajoitus, sillä rajoitukset on tarkoitus poistaa kokonaan aikaisintaan elokuun aikana.

Tapahtumat ja tilaisuudet

Tapahtumien ja tilaisuuksien avaaminen on tarkoitus tehdä kolmiportaisesti. Ensimmäisellä askeleella, aikaisintaan kesäkuussa, yleisötilaisuuksia voitaisiin järjestää, jos jokaisella on paikka ja seurueiden välillä voidaan välttää lähikontakti.

Toisella askeleella, aikaisintaan heinäkuussa, isompiakin tapahtumia voisi järjestää, mutta yleisömäärää rajoitetaan tilan perusteella. Kolmannella askeleella, eli kun epidemiatilanne sen sallii, rajoitukset poistuisivat yleisiä hygieniaohjeita lukuun ottamatta.

Ryhmäharrastukset

12–19-vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoimintaa on tarkoitus avata niin, että toukokuussa olisivat sallittuja ulkona tapahtuvat ryhmäharrastustoiminnat. Ulkona tapahtuvat kilpailu- ja harrastetapahtumat olisivat vuorossa kesäkuussa. Sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta puolestaan aikaisintaan elokuun aikana.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta alkaisi vapautua kuukautta myöhemmin. Ulkona tapahtuva ryhmäharrastustoiminta kesäkuussa, ulkona tapahtuvat kilpailu- ja harrastetapahtumat heinäkuussa ja sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta aikaisintaan elokuussa.

Kirjastot

Luonnoksen mukaan kirjastot ja museot on tarkoitus avata toukokuussa.

Hallitus esitteli exit-suunnitelmansa tänään oppositiolle ja siihen on luvassa vielä muutoksia. Luonnos lähtee huomenna viikon mittaiselle lausuntokierrokselle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja