Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

"Tuulen suunta on kääntymässä" – Noho Partners suunnittelee avaavansa ravintoloitaan vapun jälkeen porrastetusti

5:54Suomi"sulkeutuu"kolmeksi viikoksi – miten tilanne näkyy ravintoloissa? MTV vierailee helsinkiläiskahvilassaVideo maaliskuulta: Suomi "sulkeutuu" kolmeksi viikoksi – miten tilanne näkyy ravintoloissa? MTV vierailee helsinkiläiskahvilassa
Julkaistu 08.04.2021 06:52

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Maaliskuussa alkaneen sulkutilan myötä ravintolat ovat pysyneet kiinni suuressa osassa Suomea. Ravintolayhtiö NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikströmin mukaan tilanteeseen olisi luvassa muutos pian. Suunnitelmissa on ravintoloiden avaaminen porrastetusti vapusta eteenpäin.

Ravintola-ala on viettänyt jo reilun vuoden epävarmuuden keskellä. Koronaviruksen aiheuttama pandemia on välillä rajoittanut ruoka- ja anniskelupaikkojen toimintaa sekä sulkenut ne välillä kokonaan. 

Yhtiö aikoo avata paikkoja kolmivaiheisesti. Ensin vapun jälkeen 3. toukokuuta alkavalla viikolla ruokaravintolat avattaisiin siten, että ne saavat olla auki klo 22 saakka illalla. 

"Tuulen suunta on kääntymässä"

Juhannuksesta eteenpäin tarkoituksena on avata baareja ja yökerhoja. Kolmannessa vaiheessa syyskuun alussa yhtiö arvioi liike-elämän järjestämien tilaisuuksien palautuvan jälleen kohti normaalia tasoa. 

– Tuulen suunta on kääntymässä, mikä on upea asia. Tartuntojen määrä on kääntynyt kasvusta laskuun, rokottaminen etenee ja lämpenevät kelit tuovat viruksen kausivaihtelun ohella oman lisämausteensa, Vikström kertoo Kauppalehdelle. 

– Olemme siis mielenkiintoisessa vaiheessa. Seuraavat pari viikkoa näyttävät varmasti melko hyvin, minkälainen skenaario lopulta toteutuu.

Ravintola-alan orastavasta optimismista voi osaltaan kertoa myös NoHon osakekurssin kehitys. Yhden aikaan iltapäivästä osake oli noin 3,47 prosenttia nousussa. 

Positiivinen viesti auttaa jaksamaan

Pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus kokoontui eilen illalla neuvottelemaan siitä, minkälaisella strategialla Suomea ryhdytään koronatilanteen helpottaessa jälleen avaamaan. 

Iltalehden tietojen mukaan Suomi voisi aloittaa rajoitusten laajemman purkamisen jo kesäkuussa. Heinäkuussa Suomessa voitaisiin olla jo lähellä normaalia tilaa, mikäli epidemiassa ei nähdä merkittäviä takaiskuja. 

Aku Vikströmillä on selkeä toive hallitukselle. Kansalaisten, yrittäjien ja työntekijöiden näkökulmasta nyt olisi oikea hetki antaa ihmisille toivoa, selkeyttä ja optimismia. 

Näin on toimittu esimerkiksi Tanskassa, joka on ryhtynyt avaamaan talouttaan kahden viikon sykleissä 6. huhtikuuta alkaen. 

– Tanskassa pääministeri on aikoja sitten antanut hyvinkin selkeät päivämäärät siitä, koska yhteiskunta avautuu.

– Hallituksen tulisikin ymmärtää, että positiivisen viestin antaminen tässä vaiheessa on parempi ratkaisu kuin pelottelun ja pessimismin väylä. Tieto paremmasta auttaa meitä kaikkia jaksamaan viimeisen rutistuksen.

Ristiriitaisia tuntemuksia

Kulunut vuosi on ollut ravintoloille ja alan työntekijöille poikkeuksellinen ja raskas. Nyt tunnelin päässä kajastaa vihdoin valoa. Vikström toteaa, että nykyinen tilanne nostaa pintaan ristiriitaisia tuntemuksia ja ajatuksia. 

– Tämä on ollut erittäin vaikea vuosi hallitukselle. Terveys on kaikkien elinehto ja se edellä pitää mennä. Se on selvä asia, Vikström sanoo. 

Samaan aikaan kuitenkin hänestä tuntuu siltä, että ravintola- ja tapahtuma-ala on nostettu aloina tarpeettomasti tikunnokkaan. 

– Parempia tuloksia oltaisiin saatu tekemällä jämäköitä, yhtäaikaisia ja koordinoituja toimenpiteitä rajavalvonnan ja ihmisten liikkumisen suhteen.

– Varsinkin ravintola-alan työntekijöiden kohdalla tilanne on ollut todella karmea. Meillä on ihmisiä, jotka ovat olleet vuoden lomautettuina. Tämä inhimillinen kärsimys ei näy missään tilastoissa vielä.

Terassit houkuttelevat 

Viime kesän alussa rajoitusten purkaminen sai suomalaiset liikkeelle sankoin joukoin. Lämmin ilma houkutteli ihmisiä viettämään aikaa toistensa seurassa ulkosalla. Vikström ennakoi vastaavaa kehitystä myös tälle vuodelle. 

– Itse kunkin listalla odottaa isosti merkittynä se hetki, kun päästään taas pitkän tauon jälkeen tapaamaan ystäviä. 

– Varmaan ensimmäinen paikka, jossa tämä näkyy, ovat terassit. Meren rannalla nautittu lonkero tai valkoviinilasillinen on varmaan jotain, mitä jokainen kaipaa.

Lisää aiheesta:

Koronapandemia on jättänyt ravintola-alalle miljarditappiot ja velkaa, jota maksetaan pois vuosia – vieläkö ala kestää uuden sulun? "Jo mahdollisuus rajoituksiin luo epävarmuutta"Ravintolapäällikkönä lähes puolet tuloistaan menettänyt Joni jyrähtää hallituksen hitaasta ja epäselvästä päätöksenteosta – "Härmäläisesti ja takaperoisesti ollaan liikkeellä"Analyysi: Ravintolarajoitusten kanssa ollaan raastavan varovaisia – pahimmilla tautialueilla merkittävät höllennykset ovat menossa kesäkuulleRavintola-ala toivoisi suurempia helpotuksia toimintaan – eniten jännitetään, lähtevätkö asiakkaat liikkeelle: "Alkuun ja eteenpäin on pakko päästä"Moni yritys konkurssin partaalla, ravintolat odottavat jo rajoitusten höllentämistä – "Näkisin, että ensimmäisessä vaiheessa terassit voitaisiin avata"Tuhansia työllistävän konsernin pomo jyrähtää: Ravintoloiden pitäisi saada valtiolta suoraa rahallista tukea – "Nyt on todella kiire, ensimmäiset konkurssit on jo nähty"
RavintolatKoronavirusTalousKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • Eilen11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • ke12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • ti17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • ti09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu