"Tuulen suunta on kääntymässä" – Noho Partners suunnittelee avaavansa ravintoloitaan vapun jälkeen porrastetusti

5:54
Video maaliskuulta: Suomi "sulkeutuu" kolmeksi viikoksi – miten tilanne näkyy ravintoloissa? MTV vierailee helsinkiläiskahvilassa

Maaliskuussa alkaneen sulkutilan myötä ravintolat ovat pysyneet kiinni suuressa osassa Suomea. Ravintolayhtiö NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikströmin mukaan tilanteeseen olisi luvassa muutos pian. Suunnitelmissa on ravintoloiden avaaminen porrastetusti vapusta eteenpäin.

Ravintola-ala on viettänyt jo reilun vuoden epävarmuuden keskellä. Koronaviruksen aiheuttama pandemia on välillä rajoittanut ruoka- ja anniskelupaikkojen toimintaa sekä sulkenut ne välillä kokonaan. 

Yhtiö aikoo avata paikkoja kolmivaiheisesti. Ensin vapun jälkeen 3. toukokuuta alkavalla viikolla ruokaravintolat avattaisiin siten, että ne saavat olla auki klo 22 saakka illalla. 

"Tuulen suunta on kääntymässä"

Juhannuksesta eteenpäin tarkoituksena on avata baareja ja yökerhoja. Kolmannessa vaiheessa syyskuun alussa yhtiö arvioi liike-elämän järjestämien tilaisuuksien palautuvan jälleen kohti normaalia tasoa. 

– Tuulen suunta on kääntymässä, mikä on upea asia. Tartuntojen määrä on kääntynyt kasvusta laskuun, rokottaminen etenee ja lämpenevät kelit tuovat viruksen kausivaihtelun ohella oman lisämausteensa, Vikström kertoo Kauppalehdelle. 

– Olemme siis mielenkiintoisessa vaiheessa. Seuraavat pari viikkoa näyttävät varmasti melko hyvin, minkälainen skenaario lopulta toteutuu.

Ravintola-alan orastavasta optimismista voi osaltaan kertoa myös NoHon osakekurssin kehitys. Yhden aikaan iltapäivästä osake oli noin 3,47 prosenttia nousussa. 

Positiivinen viesti auttaa jaksamaan

Pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus kokoontui eilen illalla neuvottelemaan siitä, minkälaisella strategialla Suomea ryhdytään koronatilanteen helpottaessa jälleen avaamaan. 

Iltalehden tietojen mukaan Suomi voisi aloittaa rajoitusten laajemman purkamisen jo kesäkuussa. Heinäkuussa Suomessa voitaisiin olla jo lähellä normaalia tilaa, mikäli epidemiassa ei nähdä merkittäviä takaiskuja. 

Aku Vikströmillä on selkeä toive hallitukselle. Kansalaisten, yrittäjien ja työntekijöiden näkökulmasta nyt olisi oikea hetki antaa ihmisille toivoa, selkeyttä ja optimismia. 

Näin on toimittu esimerkiksi Tanskassa, joka on ryhtynyt avaamaan talouttaan kahden viikon sykleissä 6. huhtikuuta alkaen. 

– Tanskassa pääministeri on aikoja sitten antanut hyvinkin selkeät päivämäärät siitä, koska yhteiskunta avautuu.

– Hallituksen tulisikin ymmärtää, että positiivisen viestin antaminen tässä vaiheessa on parempi ratkaisu kuin pelottelun ja pessimismin väylä. Tieto paremmasta auttaa meitä kaikkia jaksamaan viimeisen rutistuksen.

Ristiriitaisia tuntemuksia

Kulunut vuosi on ollut ravintoloille ja alan työntekijöille poikkeuksellinen ja raskas. Nyt tunnelin päässä kajastaa vihdoin valoa. Vikström toteaa, että nykyinen tilanne nostaa pintaan ristiriitaisia tuntemuksia ja ajatuksia. 

– Tämä on ollut erittäin vaikea vuosi hallitukselle. Terveys on kaikkien elinehto ja se edellä pitää mennä. Se on selvä asia, Vikström sanoo. 

Samaan aikaan kuitenkin hänestä tuntuu siltä, että ravintola- ja tapahtuma-ala on nostettu aloina tarpeettomasti tikunnokkaan. 

– Parempia tuloksia oltaisiin saatu tekemällä jämäköitä, yhtäaikaisia ja koordinoituja toimenpiteitä rajavalvonnan ja ihmisten liikkumisen suhteen.

– Varsinkin ravintola-alan työntekijöiden kohdalla tilanne on ollut todella karmea. Meillä on ihmisiä, jotka ovat olleet vuoden lomautettuina. Tämä inhimillinen kärsimys ei näy missään tilastoissa vielä.

Terassit houkuttelevat 

Viime kesän alussa rajoitusten purkaminen sai suomalaiset liikkeelle sankoin joukoin. Lämmin ilma houkutteli ihmisiä viettämään aikaa toistensa seurassa ulkosalla. Vikström ennakoi vastaavaa kehitystä myös tälle vuodelle. 

– Itse kunkin listalla odottaa isosti merkittynä se hetki, kun päästään taas pitkän tauon jälkeen tapaamaan ystäviä. 

– Varmaan ensimmäinen paikka, jossa tämä näkyy, ovat terassit. Meren rannalla nautittu lonkero tai valkoviinilasillinen on varmaan jotain, mitä jokainen kaipaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja