Pääministeri Marin varovaisen optimistinen: Juhannusta voi viettää jo melko vapaasti – hallitus pui koronan exit-strategiaa tänä iltana

17:13
Sanna Marin kommentoi median edustajille, miten Suomi aikoo palata normaaliin koronaviruspandemian jälkeen – katso pääministerin kommentit tästä.

Miten Suomi siirtyy koronan ajasta normaaliaikaan? Hallitus pui Suomen exit-strategiaa Helsingin Säätytalolla tänä iltana. MTV seurasi suorassa lähetyksessä sitä, miten hallituksen jäsenet kommentoivat tilannetta ennen neuvotteluja.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi neuvottelujen alla, että jos tautitilanne pysyy hallinnassa ja rokottaminen etenee suunnitellusti, tilanne voisi olla kesäkuussa kohtuullisen hyvä. Kesäkuun lopulla voitaisiin hänen mukaansa alkaa järjestää  tapahtumia. Hän on varovaisen optimistinen jopa sen suhteen, että jo juhannusta voisi viettää melko vapaasti.

Pääministeri tähdentää, että sitä ennen on vielä paljon tehtävää.

–Jos pidämme rajoituksista kiinni, sitä todennäköisempää on, että tilanne pysyy hallinnassa ja on kesällä parempi.

Perhe- ja peruspalveluministerin Krista Kiurun mielestä (sd) se, voiko juhannusta viettää normaalisti, riippuu suomalaisista. Hän totesi, että toiveikkuutta lisää se, että rajoitukset ovat toimineet kiihtymisvaiheessa olleilla alueilla ja että yleinen koronatietoisuus on Kiurun mukaan lisääntynyt kansalaisten keskuudessa.

Ketkä ovat olleet valmisteluissa mukana?

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan koronan exit-valmisteluja on tähän asti tehty virkamiestasolla ja nyt neuvotteluihin tulevat myös ministerit. Marin puolestaan kertoi, että esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilä  (kesk.) on ollut valmisteluissa mukana, toisin kuin hän itse tänään Ylen aamussa kertoi.

Työministeri Tuula Haatainen kertoi Säätytalon portailla, että exit-suunnitelman asiat ovat olleet Lintilän tiedossa.

Valoa koronatunnelin päässä

Haataisen mukaan ravintolasulkua tarkastellaan huomenna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioiden pohjalta.

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson (ruots.) uskoo, että valoa koronatunnelin päässä on jo näkyvissä. Hän muistuttaa, että paljon on kuitenkin edelleen auki.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) totesi, että lapset ovat etusijalla rajoitusten purkamisessa. Hän toivoo, että lähitulevaisuudessa voitaisiin lisätä muun muassa ammattikoulujen pienryhmäopetusta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) ei halunnut ennen neuvotteluja ottaa kantaa siihen, mitkä kesän festivaalit voidaan jo järjestää. Suomi avataan hänen mukaansa vaiheittain. Hän kertoi toivovansa, että kesällä suomalaiset voisivat edes tavata toisiaan.

Hän totesi vielä, että hallituksen tämäniltaiset neuvottelut ovat kevään tärkeimpiä.

– Tämä on valmistautumista kohti parempaa.

Katso myös: HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi näkee valoa tunnelin päässä koronatilanteessa – Välimeren lomakin jo varattu.

0:44

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja