Voisiko poikkeusoloista jo luopua? Oppositio eri linjoilla – pääministeri Marin ei voi luvata, ettei koronan neljäs aalto pääse ulkomailta Suomeen

0:34
”Monissa muissa maissa eletään neljättä aaltoa” – katso videolta, miksi Sanna Marinin mukaan Suomen on otettava oppeja muiden maiden toimista.

Pääministerin mukaan suomalaiset voisivat ehkä saada melko normaalin juhannuksen. Kuinka Suomi siirtyy kohti normaalioloja? Hallitus kertoo tänään exit-suunnitelmastaan oppositiolle.

Hallitus neuvotteli exit-suunnitelmasta myöhään eilisiltana. Tänään suunnitelmasta kerrotaan oppositiolle.

– Minusta tässä alkaa todella olla sellainen tilanne, että näistä poikkeusoloista pitäisi ryhtyä jo luopumaan. Toki koko ajan täytyy olla valmis tarvittaessa pakittamaankin, kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi sisään mennessään.

Kokoomuksen mukaan luonteva aika poikkeusolojen päättymiselle voisi olla nykyisen aikataulun mukainen huhtikuun loppu. 

– Olen tyytyväinen, että puhutaan siitä, miten Suomi saadaan turvallisesti auki. Mielenkiinnolla mennään kuuntelemaan, minkälainen suunnitelma hallituksella on, puheenjohtaja Petteri Orpo totesi.

Tavio: "Itäkeskuksen tartunnat painostavat muutakin Suomea"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio valitteli siitä, ettei oppositiota ole hänen nähdäkseen osallistettu tarpeeksi.

Tavion mukaan hallitus tekee koronatoimia itsenäisesti ja ainoastaan informoi oppositiota.

Perussuomalaisilta ei kuultu kantaa siihen, pitäisikö poikkeusoloista jo luopua.

– Täytyy ihan varmasti katsoa osana tätä exit-strategiaa. Mikä nyt sitten on ollut poikkeusolojen pelkän toteamisen määritelmä. Kyse on enemmän juridisesta konstruktiosta kuin siitä, mitä rajoituksia meillä on voimassa.

Tautitilanne ei Tavion mukaan ole vielä siinä pisteessä, että koronakriisin voisi sanoa oleva hoidettu.

– Vähän sellainen olo tässä on, että [Helsingin] Itäkeskuksen ympärillä tapahtuvat tartunnat painostavat muutakin Suomea tässä vielä jonkun aikaa, Tavio kommentoi.

Exit-suunnitelmasta on silti Tavion mukaan hyvä nyt puhua.

– Ihan on aika puhua tästä exitistä. Ei vielä fixitistä [Suomen EU-erosta] kuitenkaan, Tavio letkautti.

Marin: "Tällaisia ei voi luvata"

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus haluaa kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä suunnitelmasta.

Suomi elää nyt koronaepidemiansa kolmatta aaltoa. Tähän mennessä Suomeen on useaan otteeseen tullut paljon koronavirustapauksia ulkomailta.

Pääministeriltä kysyttiin, voidaanko nyt luottaa siihen, ettei neljättä aaltoa tule rajojen yli Suomeen.

– Tietenkään kun me olemme globaalissa pandemiassa, tällaisia ei voi luvata. Tämä tauti on katala, ja kun ihmiset liikkuvat, on aina mahdollista, että tauti pääsee keskuuteemme, Marin sanoi.

Marinin mukaan terveysturvallisuuden pitää kuitenkin olla kunnossa Suomen rajoilla.

Ravintoloiden täyssulkua ei seuraa täysi avaaminen

Pääministeri toivoi huhtikuun ajaksi malttia. Rajoitustoimia ei pidä höllentää liian aikaisin.

Esimerkiksi ravintoloiden täyssulku suuressa osassa Suomea on näillä näkymin loppumassa 18. huhtikuuta, mutta ravintolat eivät tämänkään jälkeen tule olemaan täysin auki, vaan "erittäin tiukoissa" aukioloaika-, anniskelu- ja asiakaspaikkarajoituksissa. 

Työmarkkinajärjestöjen ja kuntatoimijoiden kanssa järjestetään Marinin mukaan exit-suunnitelmasta erillinen keskustelu.

Pääministeri kertoi käyneensä jo eilen keskustelua ainakin Elinkeinoelämän Keskusliiton edustuksen kanssa.

Hallitus on saanut kritiikkiä siitä, ettei ennen pääsiäistä valmistelussa olleille liikkumisrajoituksille tehty pientäkään lausuntokierrosta. Lakiesitys sai lopulta täystyrmäyksen eduskunnan perustuslakivaliokunnalta.

Pääministeri muistutti Säätytalolle mennessään, että rajoituksia suunniteltiin korkeissa tautiluvuissa, kiireen ja paineen alla.

– Jälkikäteen arvioituna varmasti lausuntokierrosta olisi voitu järjestää, Marin arvioi nyt.

Marin "varovaisen optimistinen" – kesästä tulossa parempi

Marin ennakoi eilisillan neuvottelun alkaessa, että kesästä on tulossa koronarajoitusten asteittaisen purkamisen myötä parempi kuin nykyinen tilanne. Hän sanoi olevansa varovaisen optimistinen eikä pitänyt mahdottomana, että tulossa olisi jo melko normaali juhannus.

Marinin mukaan kenties jo kesäkuun puolella tai heinäkuun alussa voitaisiin puhua jopa tapahtumatoiminnan laajamittaisesta avaamisesta.

–  Rokotekattavuus on tuolloin jo todennäköisesti iso. Toki tähänkin liittyy epävarmuutta, kuten olemme nähneet, kun rokotetoimituksissa on ollut haasteita.

Vielä ei kuitenkaan ole mahdollista antaa tarkkaa päivämäärää, milloin kaikki on normaalia, Marin sanoi. Jos rajoituksia aletaan purkaa liian hätäisesti, voi tautitilanne pahentua.

Marinin mukaan rajoituksia on määrä lähteä purkamaan käänteisessä järjestyksessä siihen nähden, miten ne on asetettu.

Ensimmäinen askel on poikkeusoloista ja valmiuslain käytöstä luopuminen. Sen rinnalla on valtakunnallisten ravintolarajoitusten päättyminen 18. huhtikuuta.

Keskeinen periaate on, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoituksia puretaan ennen aikuisiin kohdistuvia.

Esimerkiksi kouluja, harrastustoimintaa ja julkisia tiloja koskevat rajoitukset ovat pitkälti kuntien ja aluehallintoviranomaisten käsissä.

–  Toivon mukaan toukokuussa näistä päästäisiin jo isolta osin eroon.

8:58
Exit-suunnitelma käsittelyssä – katso pääministeri Marinin kommentit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja