Eeva Lehtimäen kommentti: Pääsiäisen koronaihme – tunnelmat hallituksessa vaihtuivat sysimustasta juhannuskokkoon

17:13
Pääministeri Sanna Marin kommentoi, pääsemmekö heinäkuussa normaaliin elämään kiinni

Tikulla silmään, joka vanhoja muistelee, mutta pääsiäisen ihme on tapahtunut, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Vielä tasan kaksi viikkoa sitten hallitus ja etenkin pääministeri Sanna Marin (sd.) ajoivat Suomeen kansalaisten perusoikeuksiin puuttuvia liikkumisrajoituksia pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Tarkoitus oli liikkumista rajoittamalla saada suomalaiset uskomaan, että nyt ei ole aika bilettää yksityistiloissa, järjestää koronaa levittäviä synttäreitä tai illallisia sekä hätistää ostoskeskusten liepeillä notkuvat nuoret ja himoshoppaajat kotiin.

Poliitikkojen puheet ja asiantuntijalausunnot olivat synkkääkin synkempiä, vaikka myös hallituksen rivit rakoilivat, kun vasemmistoliitto, vihreät ja RKP vastustivat vai vähintäänkin epäilivät liikkumisrajoitusten toimivuutta.

Pahenevien tautilukujen valossa hallituksen pyrintö oli oikea, mutta keinot eivät kestäneet perustuslakivaliokunnan armotonta läpivalaisua. Vain viikko siitä perustuslakivaliokunta oli tyrmännyt hallituksen lakipaketin ja hallitus joutui vetämään esityksensä pois.

Harvoinpa valiokunnan mietinnössä on puhuttu absurdista sääntelystä, jos esimerkiksi poliisi olisi kysellyt paikasta toiseen taivaltavilta ihmisiltä, että minkä sortin parisuhdestatuksen omaavan henkilön luo sitä oikein ollaan matkalla…

Pääsiäisen ylösnousemus

Tuli pääsiäinen ja suomalaiset ryntäsivät liikkeelle Telian paikkatietojen mukaan ihan eri tavalla kuin vuotta aiemmin, varsinkin pohjoiseen ja mökkipaikkakunnille. Tässä suhteessa THL:n ja hallituksen toiveet kotona vietettävästä pääsiäisestä kaikuivat kuuroille korville.

Yllättäen viime päivien tautiluvut ovat pyörineet kolmensadan tuntumassa. Tosin vasta ensi viikolla tiedämme, miten pääsiäinen alkaa näkyä tilastoissa.

Ja pääsiäisen ylösnousemus on tapahtunut!

Ei dramaattisia varoitteluja veitsen terällä olosta ja junalla seinään ajosta. Exit-suunnitelmaa puimaan kokoontunut hallitus alkoi jo puhua pääministerin suulla ”varovaisen optimistisesti lähes normaalista juhannuksesta”.

Silliä ja kokolla huojuntaa muussakin seurassa kuin oman, liiankin tutun perheen kesken. Voisiko olla mahdollista?

Ilosanomaa oppositiolle

Hallitus neuvottelee tänään siis edellytyksistä, joilla rajoituksia voitaisiin purkaa. Mitään tarkkoja päivämääriä hallitukselta ei ole vielä tulossa. Se olisi liian kova riski, koska tilanteet voivat vielä muuttua. Huomenna ilosanomaa saapuvat kuulemaan Säätytalolle myös oppositiopuolueet.

Rajoituksia purettaisiin joka tapauksessa käänteisessä järjestyksessä, eli ensin luovuttaisiin poikkeusoloista ja valmiuslain säädännöstä. Esimerkiksi ravintoloiden sulku on päättymässä ensi viikon sunnuntaina. Tosin samaan aikaan eduskunta käsittelee jo uutta esitystä, jossa muun muassa aukioloaikoja rajoitettaisiin edelleen reippaasti.

Lisäksi tavoitteena on päästää lapset ja nuoret takaisin kouluihin ja harrastuksiin heti, kun mahdollista. Marinin mukaan tapahtumia voitaisiin mahdollisesti päästä avaamaan  laajamittaisemmin jo kesäkuun puolella tai heinäkuun alussa.

Kuulostaa parin viikon takaiseen synkistelyyn verrattuna taivaalliselta.

Mutta, mutta...

Matkalla on vielä kuitenkin monta mutkaa.

Onko viime päivien tartuntatautimäärien lasku pysyvää?

Miten maahan saapuvat kasvavat rokote-erät saadaan oikeasti liikkeelle vauhdilla? Tähän ovat patistelleet mm. työmarkkinajärjestöt yhdessä rintamassa.

Hallituksen venkoilu rokotusten kohdentamisesta pahimmille tautialueille ei sekään edistä mahdollisuutta saada tautimääriä nopeammin kuriin.

Toiveikkuuden keskellä ilmassa on paljon epävarmuutta. Kannattaa muistaa, että samaan aikaan hallitus valmistelee varmuuden vuoksi liikkumisrajoitusten tilalle keinoja, joilla voitaisiin rajoittaa kokoontumisia kodeissa.

Epävarmuutta on edelleen niin paljon, että hallitus pistää rahansa kahteen hevoseen. Se että tapahtuu todella pääsiäisen ylösnousemus ja rajoituksia voidaan ruveta purkamaan asteittain melko nopeasti.

Samaan aikaan myös synkempi skenaario roikkuu ilmassa. Sulku ja rajoitukset jatkuvat ja jopa kiristyvät entisestään, jos tauti lähteekin uudelleen lentoon.

Mikä sitten on tavan tallaajan rooteli? Hyvä kakku tai paha kakku, me pesemme käsiä, napsutamme taas yhden maskin naamaan, elämämme sitä puolikuollutta elämää etäpalaverien loputtomassa virrassa. 

Toivon mukaan nopeat käänteet ja vaihtuvat viestit eivät aiheuta sitä, että suomalaiset pistävät ihan lekkeriksi. Tilanne ei ole vielä ohi. Kaikkea muuta. Mutta käänteitä riittää ainakin. 

Samalla hallitukselta odotetaan jo laajempaa, pidemmälle katsovaa visioita koronan jälkeisestä Suomesta ja sen taloudesta. Tähän antavat eväitä MTV Uutisten kyselyyn vastanneet talousasiantuntijat tänään Seitsemän ja Kymmenen uutisissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja