Mainos

Räsänen: On harkittava, voidaanko koulujen ovia pitää avoinna

On harkittava, voidaanko oppilaitosten ovia vastedes pitää auki oppituntien aikana, sanoo sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) Oriveden kouluammuskelusta.

Orivedellä koulun ulkopuolinen henkilö käveli kouluun ja ampui luokkahuoneen oven läpi useita kertoja.

– Meillä koulut ovat avoimia laitoksia ja tätä lähtökohtaa on pidetty koulutuksen avoimuuden näkökulmasta tärkeänä periaatteena. Tietysti tätäkin joudutaan pohtimaan: esimerkiksi sitä, miten koulujen ovia pidetään lukittuina oppituntien aikana, Räsänen kommentoi MTV3 Uutisille.

– Täysin aukotonta järjestelmää ei avoimessa yhteiskunnassa voida koskaan saada, hän kuitenkin huomauttaa.

Lähestymiskiellot nopeasti voimaan

Ampujan haavoittama isä kertoi MTV3 Uutisille, että ampujalle eli hänen tyttärensä entiselle poikaystävälle oli haettu lähestymiskieltoa. Se ei kuitenkaan ehtinyt tulla voimaan.

– Toki vaaraa aiheuttavien henkilöiden kohdalla lähestymiskiellot tulisi saada nopeasti voimaan. On tärkeää, että tämä tilanne selvitetään ja kun yksityiskohdat on saatu selville, pyritään siitä jatkoa ajatellen ottamaan opiksi, Räsänen sanoo siitä, tulisiko lähestymiskieltojen voimaantuloa nopeuttaa.

Ministeri painottaa myös koulujen varautumissuunnitelmien tärkeyttä ja kehuu toimintaa Orivedellä.

– Turvallisuusohjeistukset olivat menneet perille. Siinä vaiheessa kun poliisi tuli paikalle, koulun käytävät olivat tyhjinä ja oppilaat lukittujen ovien takia.

– On hyvin tärkeää, että kouluilla on ajankohtaiset pelastussuunnitelmat näihin ja muunkinlaisiin vaaratilanteisiin, kuten vaikkapa tulipaloihin. Ja tietenkin opettajien ja henkilökunnan valmiudet näissä tilanteissa ovat todella tärkeät.

Myös oppilaiden valmiuksia parannettava

Sisäministeriön ja opetusministeriön yhteinen työryhmä antoi muutama viikko sitten loppuraportin turvallisuusteemasta perusopetuksessa. Räsäsen mukaan siinä esitettiin useita konkreettisia ehdotuksia siitä, miten oppilaiden valmiuksia toimia vaaratilanteissa voitaisiin parantaa perusopetuksen kautta.

– Työryhmä painotti oppilaiden omaa turvallisuusosaamista, joka ei varmasti ole tällä hetkellä ihan riittävällä tasolla. Tämä on yksi tärkeä asia, jota tulee viedä eteenpäin, sisäministeri sanoo.

– Sitä pitää tietenkin antaa sen kummemmin pelottelematta erilaisiin tilanteisiin. Sitä tarvitaan kouluajan jälkeenkin.

(MTV3)

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen raportti ja sisäasiainministeri Päivi Räsäsen kommentit:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.