Raikastava kasvovesi ja kosteuttava kuorintavoide – näin teet kotikosmetiikkaa saunahetkiin

Kehäkukkaa ja kamomillaa, puna-apilan kukkia, manteliöljyä ja vettä! Itse tehdyt kasvovedet ja ”voitehet” sopivat mainiosti hemmottelevan saunahetken ihaniksi yksityiskohdiksi – vaikkapa tulevalle morsmaikulle!

Kesäisessä saunassa tuoksuvat tuoreet vihdat ja terva. Jos saunojien joukosta löytyy tuleva morsian, istuu hän katajanoksista tehdyllä valtaistuimella kruununaan viehkeä luonnonkukista punottu seppele. Lauteilla kaikuvat kalevalaiset säkeet. Menneen ajan henkeä huokuva ”neitsytkyly” on ihana tapa juhlistaa ystävän tai sukulaisen viimeistä iltaa poikamiestyttönä. Huolella järjestetyn kylpyhetken viimeistelevät itse valmistetut puhdistus- ja hemmottelutuotteet, joilla vanhat synnit pestään pois ja toivotetaan lapsilykkyä.

Raikas kasvovesi

Saunaan voi tehdä itse esimerkiksi erilaisia kasvovesiä. Kasvoveden tekeminen on helppoa, sillä se ei vaadi paljon aikaa ja siihen tarvittavat raaka-aineet löytää helposti. Tarvitset noin desilitran verran vettä – puhdasta sadevettä tai apteekista saatavaa tislattua vettä – ja yksi tai kaksi teelusikallista hienonnettuja yrttejä, kuten vaikkapa minttua tai sitruunamelissaa. Myös erilaiset kukat kuten kehäkukat, puna-apilankukat, orvokit samoin kuin ruusun terälehdet ovat mitä mainioimpia kasvoveden ainesosia.

Raikas kasvovesi tehdään teen tavoin. Kuuma vesi kaadetaan yrttien tai kukkien päälle ja liemen annetaan hautua viidestätoista minuutista puoleen tuntiin. Jäähtynyt uute siivilöidään suodatinpussin tai tiheän siivilän läpi ja pullotetaan. Jos kasvovedestä halutaan ihoa tehokkaasti pehmittävä, lisätään vielä muutama tippa kasvisöljyä, esimerkiksi manteliöljyä.

Ihoa puhdistava ja hoitava kasvovesi on mahdollista tehdä myös ilman kukkia, yrttejä ja kuumaa vettä. Pieni tilkka omenaviinietikkaa kylmään veteen ja raikas ihon rauhoittaja on valmis!

Vinkki! Säilytä valmis kasvovesi jääkaapissa, jossa se pysyy hyvänä muutamia päiviä. Askartele kasvovesipullon kylkeen soma etiketti. Kirjaa siihen kasvoveden ohje ja nimeä se persoonallisesti.

Kosteuttava kuorintavoide

Jos haluat tehdä saunaan kasvoveden lisäksi myös muita kasvojen ihoa hemmottelevia luontaistuotteita, kokeile jogurtista syntyvää kuorintavoidetta. Luonnonjogurtin, jota voiteeseen kuluu noin puolidesiä, lisäksi tarvitset vain muutaman ruokalusikallisen juoksevaa hunajaa ja saman verran kauraleseitä. Voide sopii erityisen hyvin herkkäihoiselle tai ihon kuivuudesta kärsivälle, sillä se kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa.

Vinkki! Myös kuorintavoiteeseen voi lisätä yrttejä. Kokeile vaikkapa hienonnettua minttua.

Hemmotteluvesi jaloille

Myös jalkakylvyn tekemiseen soveltuva yrtti-kukka-seos valmistuu näppärästi. Sen toteutat yhdestä desilitrasta vettä, koivun, voikukan tai maitohorsman lehdistä tai vaikkapa laventelista, peltokortteesta ja siankärsämöstä, joita kutakin tarvitset puoli desiä. Kaada kiehuva vesi yrttien ja kukkien päälle. Hauduta vähintään puoli tuntia. Siivilöi, kaada pesuvatiin ja lisää joukkoon vielä lämmintä vettä.

Vinkki! Kokeile jalkapohjien kovettumien pehmentämiseen lämmitettyä kasvisöljyä.


AVA

Teksti: Essi Kurkinen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat