Terveyttä ja kauneutta saunassa: Näin löyly hoitaa

Saunominen lievittää stressiä, sopii kivunlievitykseen ja rauhoittumiseen. Löylyissä on aikaa hoitaa myös kauneuttaan. Saunasta voi loihtia itselleen oikean kauneuskylpylän.

Sauna, puhtaus ja terveys kuuluvat yhteen. Jo entisaikoina sauna oli paikka, jossa vapauduttiin huonoista hengistä ja sairauksista, kehiteltiin rohtoja ja hoidettiin vartaloa kuppaamalla ja hieromalla.

Ei siis ole ihme, että myös tutkijat ovat kiinnostuneita saunan terveysvaikutuksista. On todettu, että sauna laajentaa verisuonia ja kiihdyttää hormonien eritystä. Saunominen lisää muun muassa mielihyvähormoni beeta-enforfiinin ja verenpaineen säätelyyn liittyvien hormonien eritystä. Muutos on kuitenkin lyhytaikainen.

Tieteellistä näyttöä saunan terveysvaikutuksista on vähän, mutta joitakin tutkimuksia on tehty. Japanilaisten tutkijoiden mukaan saunasta voi olla apua sydämen vajaatoiminnasta kärsiville ja sepelvaltimotaudille. Sauna ei siis ole vaaraksi sydämelle, kuten aiemmin on luultu. Tutkijoiden mukaan saunominen rasittaa sydäntä suurin piirtein saman verran kuin reipas kävely.

Sauna sopii hyvin myös kivunlievitykseen. Esimerkiksi kipeää selkää voi hoitaa makoilemalla lämpimillä lauteilla. Ennen kaikkea saunominen on oiva rentouttaja. Saunassa mieli lepää ja psykofyysiset kolotukset ja stressi lievittyvät.

Näin vaalit kauneuttasi saunassa

Sauna sopii hyvin myös kauneudenhoitoon. Saunassa on aikaa rauhoittua ja hoitaa itseään kerrankin kunnolla. Sauna on oiva paikka esimerkiksi ihonpuhdistukseen, mutta löylyissä puhdistuminen vaatii aikaa. Kestää aikansa, ennen kuin iho lämpenee ja ihohuokoset avautuvat. Kun hiki nousee pintaan, lika valuu pois syvältä ihosta.

Mineraalit ja syvänmerenlevät

Saunojan luottotuotteita ovat mineraalit ja syvänmerenlevät. Vihtaveteen voi lisätä hieman mineraalipitoista suolaa ja vedestä ja suolasta voi tehdä itselleen myös kokovartalohieronnan. Kun iholle hieroo karkeaa suolaa löylyjen lomassa, hipiästä tulee uskomattoman pehmeä ja liukas. Suola palauttaa ihon emäs-happo-tasapainon ja sitoo ihoon kosteutta. Lisäksi merisuola sopii hyvin löylyihin, sillä se ei tuki ihoa, kuten voiteet ja öljyt. Erityisesti couperosa-ihosta kärsivän kannattaakin välttää näitä tuotteita löylyissä, sillä ne rasittavat ihoa.

Kaurapuuroa ja jääkaapin antimia

Luonnontuotteet sopivat hienosti muutenkin saunomiseen. Esimerkiksi kaurapuuro on hyvä puhdistusaine, sillä se kuorii ihon hellävaraisesti. Naamion voi taikoa itse kaurapuurosta sekä hunajasta, jogurtista tai raastetusta omenasta. Kostetuttavia luonnonraaka-aineita ovat muun muassa avokado, kananmunan keltuainen, banaani, kasvisöljyt ja hunaja. Rasvaisen ihon ystäviä ovat sitruuna, mansikka, tuorekurkku, omena sekä kaura.

Muista saunatavat

Saunova terveyden ystävä muistaa hyvät saunatavat. Saunomiskokemus pysyy miellyttävänä jatkossakin, kun saunan pitää puhtaana ja löylyvetenä ei käytä merivettä. Saunomisen ystävän kannattaa myös muistaa, että liika kylpeminen ja hinkkaaminen eivät ole iholle hyväksi.

Lisää kotikosmetiikkaa saunahetkiin:


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähteet:

Arstila Antti: Suomalainen Sauna

Korpela Heli & Alanen Milka: Naisten saunakirja

Lue myös:

    Uusimmat