Raija tunnisti sydänkohtauksensa tämän tv-lähetyksen ansiosta: "Lääkäri onnitteli, että tulin ajoissa hoitoon"

Studio55.fin katsoja Raija* heräsi yöllä mökillään kummalliseen selkäkipuun. Hän ei kuitenkaan ajattelut, että oudoissa oireissa voisi olla kyse mistään vakavammasta – kunnes hän muutaman päivän jälkeen katsoi Studio55.fin lähetyksen sydänkohtauksista.

55-vuotias Raija ei ollut kärsinyt minkäänlaisista vaivoista, ja siksi hän oli tuudittautunut uskomaan terveytensä olevan kohdallaan.

Muutama viikko sitten keskellä yötä Raija kuitenkin heräsi selkäkipuun. Ensimmäisellä kerralla selkäsärky talttui Buranalla, mutta viikon päästä oireet palasivat entistä rajumpina.

– Kipu alkoi lapaluiden välistä, ja eteni sitten leukaperiin ja hampaisiin. Lopulta oksensin. Oireet menivät kuitenkin ohi. Ne kestivät ehkä pari tuntia, Raija kuvailee.

Kivut säikäyttivät perusterveen naisen, etenkin, kun ne ilmaantuivat viikonloppuna kesken mökkireissun: apua ei olisi lähellä.

– Pelästyin, mutta en kuitenkaan niin paljoa, että olisin ajatellut kivun johtuvan sydämestä, Raija muistelee nyt. Sen sijaan hän ajatteli selän olevan jumissa.

Kauhunhetket sohvalla

Maanantaiaamuna Raija katsoi totuttuun tapaansa Studio55.fi-ohjelmaa. Lähetyksessä keskusteltiin sydänkohtauksista, ja ohjelmassa vieraillut asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos Sydänliitosta kuvaili tarkkaan sydänkohtauksen oireita. Selkäkipu voi olla yksi niistä.

– Minusta tuntui hirveältä. Istuin sohvalla katsomassa ja ajattelin, että tämä ei voi olla totta. Minulla oli kaikki ne oireet. Heti kun ohjelma loppui, soitin lääkärilleni.

Lääkäri otti Raijan oireet vakavasti, ja pian hänelle olikin tehty kaikki mahdolliset testit sydänfilmistä verikokeisiin. Tulokset vahvistivat Raijan epäilyt: hänellä oli ollut kaksi sydänkohtausta.

– Sydänfilmi näytti, että minulla oli happivajetta sydämessä. Lisäksi kolesterolini on todella korkealla. Sekin ilmeni näistä tutkimuksista, Raija kertoo.

"Lääkäri onnitteli, että tulin ajoissa hoitoon"

Raija kertoo, että ilman ohjelmaa hän ei olisi hakeutunut lääkäriin. Hän on kiitollinen siitä, että oireita kuvailtiin lähetyksessä niin selkeästi.

– Lääkärini kertoi, että naisten voi olla vaikea tunnistaa sydänkohtauksen oireita. Hän onnitteli minua siitä, että olin tullut ajoissa hoitoon, Raija kertoo.

Hän uskoo, että ilman ohjelmaa ja hoitoon hakeutumista hänen henkensä olisi ollut vaarassa. Nyt oireet eivät koituisi kohtalokkaiksi, vaan lääkkeillä ja ruokavaliolla niitä voidaan hoitaa.

– Jos olisin jatkanut entiseen tapaan, 10 vuoden sisällä olisin kärsinyt aivohalvauksen, Raija muistelee lääkärin sanoneen. Hän syö nyt beetasalpaajia ja kolesterolilääkkeitä, ja ruokavaliokin on mennyt uusiksi. Edessä ovat vielä sydämen rasituskokeet.

Sydänoireet ovat pysäyttäneet Raijan. Hän kokee saaneensa toisen mahdollisuuden ja jatkoaikaa ohjelman ansiosta.

– Elämänarvot ovat väkisinkin menneet uusiksi. Nyt miettin asioista eri tavalla, lähden ulos kävelylle ja katson, mitä suuhuni laitan.

Klikkaa kuvaa ja katso Studio55.fin lähetys, joka mullisti Raijan elämän.

*) haastateltavan nimi muutettu

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Kuvat Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55.fi:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja