Nämä kuvat havahduttivat: Ihottuma olikin syövän esiaste

Studio55.fi-ohjelmassa käsiteltiin toukokuussa auringon iholle aiheuttamia vaaroja. Ihosyöpä oli aiheenamme myös viime vuonna, jolloin yksi lähetyksessä esitetyistä kuvista sai Hannelen hakeutumaan lääkäriin. Jo muutaman vuoden ohimossa ollut "harmiton" ihottuma osoittautui pahanlaatuisen syövän esiasteeksi. Se on nyt hoidettu. Hannele kehottaa reagoimaan iholla tapahtuviin muutoksiin nopeasti.

Hannele katseli viime keväänä televisiosta Studio55.fi-ohjelmaa. Lähetyksessä puhuttiin ihosyövästä. Ruudulla sekä Studio55.fin nettisivuilla näytettiin kuvia siitä, miltä pahat ihomuutokset näyttävät.

– Erään kuvan kohdalla havahduin. Siinä näytetty ihottuma oli samankaltainen, jota olin ihmetellyt omassa ohimossani jo muutaman vuoden ajan, Hannele kertoo.

Hannele alkoi tutkia ohimoaan tarkemmin suurentavalla peilillä. Halkaisijaltaan noin kahden sentin kokoista ihottumaa reunustivat tummat pisteet. Keskusta oli vaaleampi ja hilseilevä.

– Olin silloin tällöin katsellut sitä mietiskellen, mutta jotenkin se vain jäi taustalle. Kun näin ohjelman, ajattelin, että nyt on ruvettava toimimaan. Halusin saada mielenrauhan. Vähän ajan päästä varasin ajan lääkärille.

Lääkäri vähätteli

Terveyskeskuslääkäri vähätteli ihottumaa.

– Hän kehotti vain rasvaamaan sitä. Sanoin, että kyllähän minä tämän ikäistä naamaa rasvaan joka aamu, mutta tästä on kyllä otettava näytepala, Hannele kertoo.

Aika näytteen otolle varattiin lopulta juhannuksen tienoille.

– Näytettä otettaessakin lääkäri puhui vielä siihen tyyliin, että tässä tehdään nyt turhaa työtä.

Osoittautui syövän esiasteeksi

Muutaman viikon päästä Hannelen puhelin soi. Langan toisessa päässä oli tuttu lääkäri.

– Hän kertoi, että minulta oli löytynyt pahanlaatuinen okasolusyövän esiaste.

Tuota esiastetta kutsutaan aurinkokeratoosiksi. Hoitamattomana se muuttuu pahanlaatuiseksi okasolusyöväksi, joka saattaa jo lähettää etäpesäkkeitä.

– Tunsin helpotusta siitä, että olin käynyt ajoissa tarkistuttamassa asian.

Hannele sai lähetteen sairaalaan. Viime syyskuun alussa syövän esiaste poltettiin pois valohoidolla.

– Hoito kesti kahdeksan minuuttia ja koski aika paljon. Tuntui kuin ihoa olisi poltettu silitysraudalla: siihen tuli palohaava. Noin viikossa kohtaan kasvoi rupi, joka on nyt pikkuhiljaa lähtenyt pois. Tällä hetkellä alla näkyy aivan siistin näköinen iho, Hannele kertoo.

Taustalla ihon palamiset

Hannele uskoo tietävänsä, mikä syövän esiasteen aiheutti.

– Aurinkohan se oli. Poltin 1960-luvulla ihoni joka kesä. Ei silloin puhuttu mistään säteilyn haittavaikutuksista. Okasolusyöpä on juuri sellainen, että se muistaa nuoruudenkin auringonotot, Hannele selittää.

Sukurasitettakin syöpään on.

– Jo äitini, joka työskenteli ulkotöissä maatalon emäntänä, sairasti aikoinaan melanoomaa. Sitä hoidettiin sädehoidolla, jolta onneksi itse nyt säästyin.

Voiteet ja hatut käyttöön

Enää Hannele ei mene aurinkoon ilman kunnollista suojautumista.

– Ostan aurinkovoiteita, joissa on korkeat suojakertoimet. Käytän aurinkolaseja ja kaikenlaisia ihania hattuja, joita olen nyt hankkinut. Puutarhassa laitan päähän ison lierihatun, koiran kanssa lenkillä taas hienomman päähineen, Hannele nauraa.

Hannele kehottaa kaikkia tarkkailemaan ihoaan.

– Itse en esimerkiksi tiennyt ennen näkemääni ohjelmaa, että syövästä eivät kerro pelkästään luomet, vaan myös muut ihottuman kaltaiset muutokset.

– Okasolusyövän esiaste on onneksi hitaasti etenevä, mutta jos se muuttuu, se muuttuu nopeasti. Itse huomasin ennen valohoitoa ihottuman päällä jo pientä tummien syylien kaltaista röpelöä, jota ei aikaisemmin näkynyt.

Kiitollinen ohjelmalle

Hannele on kiitollinen, että selvisi ihomuutoksesta pelkällä säikähdyksellä.

– Jos en olisi nähnyt Studio55.fi-ohjelmaa, olisin vain ajatellut, että joku ihottuma tuo varmaan on, Hannele kertoo.

– Siinä mielessä en ihmettele lääkärinkään vähättelyä, että muutos ei todella ollut mitenkään pahan näköinen. Onneksi ohjelma herätti minut hakemaan apua, Hannele sanoo.

Klikkaa kuvaa ja katso lähetys, joka herätti Hannelen hakemaan apua.

Hyvä paha aurinko. 31:08

Juttu on julkaistu alunperin syyskuussa 2012.


Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: MTV3, Susanna Virolainen ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55.fi:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat