Rahalla voi sittenkin ostaa onnea – kunhan ostaa oikeita asioita

Vanha sananlasku kertoo, ettei rahalla voi ostaa onnea. Uusi brittitutkimus on kuitenkin asiasta eri mieltä.

Psychological Science -lehden tiedeartikkelissa todetaan, että rahalla voi todellakin ostaa onnea, kunhan ostaa oikeita asioita.

Tutkimuksessa koehenkilöiden ostot jaettiin 112 eri luokkaan, kuten hyväntekeväisyyteen ja ystävien kanssa syömiseen. Kaikki ostokset liitettiin lisäksi johonkin viidestä persoonallisuustyypistä, joita olivat muun muassa avoimuus ja tunnollisuus.

Tulokset olivat erittäin hämmentäviä. Ihmisten ostosten todettiin nimittäin olevan yhteydessä heidän persoonallisuuteensa. Esimerkiksi ulospäinsuuntautuneet henkilöt käyttivät eniten rahaa ulkona syömiseen tai ystäviensä kanssa ajan viettämiseen. 

Varmista, että ostat mitä todella haluat 

Tutkimuksessa paljastui myös hyödyllistä tietoa onnellisuudesta. Ihmiset, jotka käyttivät rahaa heidän persoonalleen tyypillisiin ostoksiin, olivat raportin mukaan keskimääräistä tyytyväisempiä elämäänsä.  

– Tutkimuksemme rikkoo rajoja. Se osoittaa, että rahan kuluttaminen voi lisätä onnellisuutta, kunhan sen kuluttaa tavaroihin ja palveluihin, jotka vastaavat ihmisen psykologisia tarpeita, tutkija Joe Gladstone kertoo.

Toisin sanoen, voit siis huoletta lähteä shoppailemaan, kunhan kohdistat ostoksesi todella siihen, mihin haluat.

Video: Jos työnteko ei nappaa, kokeile näitä hauskoja vinkkejä.

Lue myös:

    Uusimmat