Pureskeletko kynsiäsi? Pahat tavat voivatkin olla merkki arvostetusta piirteestä

Uuden tutkimuksen mukaan pahat tavat saattavat olla merkki täydellisyyteen pyrkivästä mielenlaadusta.

Montrealin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että pakkomielteinen käytös saattaa johtua tylsistymisestä ja turhautumisesta. Esimerkiksi kynsien pureskelijat saattavatkin olla perfektionisteja, jotka turhautuvat helposti ja päätyvät siksi paremman tekemisen puutteessa trimmaamaan kynsiään.

– Uskomme, että yksilöt, joilla esiintyy tällaista toistuvaa käytöstä, saattavat olla perfektionisteja. He eivät kykene rentoutumaan ja suorittamaan asioita "normaalilla" tahdilla, tutkimusta johtanut tohtori Kieron O'Connor sanoo yliopiston tiedotteessa.

– He ovat taipuvaisia turhautumiseen, malttamattomuuteen ja tyytymättömyyteen, jos he eivät saavuta päämääriään. He kokevat myös muita ihmisiä enemmän tylsistymistä.

Esimerkiksi kynsien pureskelu tuottaa näille vaativille mielille jonkinlaista tyydytystä.

Tutkimukseen osallistui 48 ihmistä, joista puolet kärsi pakonomaisesta käytöksestä. Itsearviointilomakkeiden ohella osallistujia testattiin erilaisissa tunnetiloissa, jotta saataisiin selville, miten he reagoivat.

Tutkittaville aiheutettiin stressiä näyttämällä videota lentoturmasta, sitten heitä rentoutettiin aaltojen liplatuksella.  Turhautumista mitattiin teettämällä heillä helpoksi sanottu tehtävä, joka oli tosiasiassa todella hankala. Tylsistyminen aiheutettiin jättämällä heidät yksin tutkimushuoneeseen kuuden minuutin ajaksi.

Kävi ilmi, että huonoja tapoja omaavat tunsivat tarvetta esimerkiksi kynsien pureskeluun erityisesti turhautuessaan ja tylsistyessään, mutta eivät rentoutuessaan. Myös stressi laukaisi tavan, mutta kyse ei ollut kuitenkaan vain hermostumisen aiheuttamasta reaktiosta. Tutkimuksen toivotaan auttavan pakko-oireista kärsivien hoitoa.

Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Nouvelles.umontreal.ca, Elle.com

Lue myös:

    Uusimmat