Mainos

Puhuiko Rinne ohi suunsa keskiviikkona? Kokoomuslaiset vaativat selitystä brexit-puheille: "Rinteen harkitsemattomat lausunnot vaikuttavat Suomen uskottavuuteen EU:ssa"

2:14
Pääministeri Rinne: Näyttää selvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa – "Britannian tilanne on aikamoinen sekasotku"

Eduskunnan suuren valiokunnan kokoomuksen edustajat vaativat pääministeri Antti Rinteeltä (sd.) selvitystä brexit-puheista. Myös suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) on ihmetellyt Rinteen puheita.

Rinne sanoi keskiviikkona, että Britannialla on syyskuun loppuun asti aikaa antaa esityksensä hallitsemattoman brexitin välttämisestä. Hän kertoi takarajasta Pariisissa tavattuaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin.

Suuren valiokunnan kokoomuslaiset Ville Kaunisto, Arto Satonen, Sofia Vikman, Anne-Mari Virolainen, Sinuhe Wallinheimo, Pia Kauma ja Ben Zyskowicz ihmettelevät tätä kannanottoa eduskuntaryhmän tiedotteessa.

Heidän mielestä Rinteen tulisi selventää valiokunnalle, onko hallituksen kanta brexitiin muuttunut kuten keskiviikon puheista voisi käsittää.

– Onko Antti Rinne itsenäisesti päättänyt, että hän voi ottaa brexitin omiin käsiinsä, valiokunnan kokoomusedustajat kysyivät eduskuntaryhmän tiedotteessa lauantaina.

"Kiusallista, että komissio joutuu korjaamaan pääministerin lausuntoja" 

Hassi muistutti perjantaina Ilta-Sanomissa, että neuvottelutoimivalta asiassa on EU-komissiolla, ei yksittäisillä jäsenmailla.

EU:n komissio ei ole vahvistanut, että EU:lla olisi yhteinen takaraja. Kyse olisi vain kahden jäsenvaltion päämiehen näkemyksestä.

Kokoomuslaisten mielestä Rinteen harkitsemattomat lausunnot vaikuttavat Suomen uskottavuuteen EU:ssa.

– On kiusallista, että Euroopan komissio joutuu korjaamaan Suomen pääministerin lausuntoja.

Torstaina Britannia lupasi uutistoimisto AFP:n mukaan antaa Euroopan unionille brexit-ratkaisuja, mutta kieltäytyy noudattamasta "keinotekoista takarajaa".

Rinne ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk keskustelivat brexitistä puhelimitse perjantaina, ja valtioneuvoston tiedotteen mukaan Tusk kiitteli Rinnettä ja Macronia siitä, että he ovat nostaneet asian kiireellisyyden esille.

Britannia on jättämässä EU:n lokakuun viimeisenä päivänä. EU:lla ja Britannialla on valmiiksi neuvoteltu erosopimus, mutta se ei ole mennyt läpi Britannian parlamentissa Irlannin rajaa koskevan vararatkaisun (backstop) takia. Pääministeri Boris Johnson haluaa poistaa kiistanalaiseen kohdan sopimuksesta.

EU on kieltäytynyt enää avaamasta sopimusta, mutta on luvannut harkita, jos Britannia tuo pöytään ehdotuksia.

Juttua täydennetty 21.9.2019 kello 18:55.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja