Puhemies Anu Vehviläisen kurinpalautus: "Vuodoista pitää pyrkiä pääsemään ehdottomasti irti"

Eduskunnassa nousi kohu perustuslakivaliokunnan sähköposteista. MTV sai haltuunsa vihreiden kansanedustajan viestin hallituspuolueille.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen puhui tapauksesta eduskunnalle kello 17.15 alkavassa tilaisuudessa. Voit nähdä tilaisuuden yllä olevasta ikkunasta.

Vehviläinen kommentoi tilaisuudessa, että perustuslakivaliokunta on eduskunnan kruununjalokivi. Hän painottaa, että valiokunnan työn on oltava uskottavaa ja järjestäytynyttä. 

– On selvä asia, että jos ollaan tekemässä mietintöä tällaisessa asiassa, ja sieltä lähtee tietoa myös ulospäin, se laajasti vaikeuttaa valiokunnan omaa työtä ja sisäistä luottamusta. Sen takia vuodoista pitää pyrkiä pääsemään ehdottomasti irti, olipa kyse perustuslakivaliokunnasta tai muista valiokunnista.

Vehviläinen otti myös kantaa median rooliin sähköpostiasiassa. 

– Minulla ei ole moitteen sijaa median osalta. Media ja toimittajat tekevät omaa työtään, mutta jos ajatellaan työskentelyä valiokunnassa, on tärkeää, että sisäinen luottamus pystytään säilyttämään.

Vehviläinen pohtii, ovatko pelisäännöt olleet kaikille perustuslakivaliokunnan jäsenille tutut.

Hänen mukaansa perustuslakivaliokunnan työhön otettiin mukaan reilusti varajäseniä, kun koronapandemia iski Suomeen keväällä. Heitä ei ole koulutettu valiokunnan työhön samalla tavalla kuin varsinaisia jäseniä. Asia aiotaan korjata.

– Jos on salaisia papereita, niin lähtökohta on, ettei niitä jaeta. 

Lue myös:

    Uusimmat