MTV Uutisten tiedot perustuslakivaliokunnan mietinnöstä: Ulkoministeri Haavisto toimi lainvastaisesti, mutta syytekynnys ei ylity – vihreiltä tulossa vastalause

Pöllöraati: Miten poikkeusvuosi näkyi puoluejohtajien tv-tentissä? 9:32
Katso video: Näin Pöllöraati näkee vuodetun sähköpostin merkityksen Haavisto-jupakassa ja yleisemminkin.

MTV Uutisten tietojen mukaan perustuslakivaliokunta on saanut mietintönsä valmiiksi Haavisto-asiassa, ja vihreät on jättämässä siihen vastalauseen.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan mietinnössä todetaan Haaviston toimineen lainvastaisesti, mutta perustuslaissa kuvailtu korotettu syytekynnys ei kuitenkaan ylity.

Perustuslaissa lukee, että "syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti".

Valiokunta pitää tiedotustilaisuuden kello 17. Valiokuntakanslian mukaan mietintöön on tulossa yksi vastalause. Takaraja vastalauseen jättämiselle on kello 16. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) järjestää oman tiedotustilaisuutensa kello 17.30.

Vihreät vetoamassa asiantuntijoiden lausuntoihin

Valiokuntalähteen mukaan vihreät vetoavat siihen, että valiokunnan kuulemista asiantuntijoista valtaosa oli sitä mieltä, että ulkoministeri Haavisto ei ole rikkonut lakia.

– Vihreillä tuntuu olevan linja, että lakia saa rikkoa, jos ministerin tarkoitus on ollut hyvä, valiokunnan jäsen sivaltaa.

– Minulla on vahva käsitys siitä, että vihreiden toimintatavasta on oltu myös hallituspuolueissa tyrmistyneitä, valiokunnan toinen jäsen arvioi.

MTV Uutisten tietojen mukaan perustuslakivaliokunta sai eilen eteensä virkamiesten tekemän mietintöluonnoksen. Pohjatekstiä luonnehdittiin kompromissiksi, johon toisistaan alun perin kaukana olevat näkemykset oli soviteltu yhteen.

– Vihreät ajoivat niin voimakkaasti omaa näkemystään eteenpäin, että heillä ei ollut kompromissihalua, kansanedustaja luonnehtii tilannetta.

Tämän päiväisen kokouksen ilmapiiriä kuvailtiin kireäksi.

MTV Uutiset julkaisi eilen haltuunsa saamansa sähköpostin, jolla vihreistä yritettiin vaikuttaa hallituspuolueiden edustajiin perustuslakivaliokunnassa, jotta mietintö olisi ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) kohtaan pehmeämpi.

Sähköpostin lähettäjäksi ilmoittautui kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), joka ei kuitenkaan ollut tänään kokouksessa paikalla. Hänen varajäsenensä Mari Holopaisen (vihr.) kiivas käytös herätti ihmetystä perustuslakivaliokunnassa.

Alanko-Kahiluodon sähköpostista hallituspuolueiden valiokuntajäsenille tai muista vuodoista ei käyty valiokunnassa pelisääntökeskustelua, vaan sen aika on valiokunnan puheenjohtajan mukaan myöhemmin, kertoo MTV Uutisten tavoittama kansanedustaja. MTV Uutisille kerrotaan, että valiokunnan puheenjohtaja kuitenkin ripitti valiokunnan jäseniä mediavuodoista.

Ojala-Niemelän sairastuminen yllätti osan

Osalle valiokunnan jäsenistä puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän (sd.) sairastuminen tuli yllätyksenä. Osa kansanedustajista on tiennyt, että puheenjohtaja jää pois valiokunnan puheenjohtajan paikalta sairausloman vuoksi, mutta syytä ei ole aiemmin tiedetty.

Ojala-Niemelällä on todettu syyskuussa aivokasvain, joka leikataan ensi viikolla Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa. Hän jää sairauslomalle maanantaina.

Juttua täydennetty uusilla tiedoilla kauttaaltaan kello 13.49.

Lue myös:

    Uusimmat