Professori: Tukahdutettu tunne jää kehoon

Tunteet ovat olennainen osa elämää ja vaikuttavat myös fyysiseen hyvinvointiimme. Monen tunnetaidot ovat kuitenkin puutteelliset. Tunteiden ilmaisemisen sijaan ihminen voi tehdä itselleen hallaa tukahduttamalla tunteensa. Osaatko sinä käsitellä tunteitasi, vai tunnetko tukahtuvasi niiden painosta?

Jyväskylän yliopiston varhaiskasvatuksen professori Marja-Leena Laakso sanoo, että vaikka tunteita on niin myönteisiä kuin kielteisiäkin, niitä ei kuitenkaan voida jakaa oikeisiin ja vääriin. Sen sijaan ne ovat olennainen osa ihmistä.

– Tunteet ovat kehollisia, eli ne tuottavat muutoksia fysiologisiin toimintoihimme, kuten hormonieritykseen, verenvirtaukseen ja sykkeeseen, Laakso toteaa.

Tunteiden sääntely ja käsittely ovat taitoja, jotka toiset hallitsevat paremmin ja toiset heikommin. Tunteiden ilmaisu ja kohtaaminen on kuitenkin tärkeää hyvinvoinnillemme.

– Ihmiset tukahduttavat tunteita, joita eivät osaa tai uskalla ilmaista. Voi olla, että ihminen ei ole saanut apua tunteiden käsittelyyn, siksi niitä tukahdutetaan. Tunne jää kuitenkin kehoon, koska siinä on tavallaan kyse aivokemiasta, Laakso varoittaa.

Onko sinulla hyvät tunnetaidot?

Laakson mukaan temperamenttipiirteet ja persoonallisuus vaikuttavat osaltaan siihen, millaisia vaikeuksia huonoista tunnekokemuksista voi seurata.

– Ihminen voi esimerkiksi vetäytyä, käyttäytyä hallitsemattomasti tai oirehtia somaattisesti.

Vastavuoroisesti hyvät tunnetaidot tuovat hyvää oloa sekä itsellemme että muille.

– Ihminen voi hyvin, kun hän saa ilmaista ja elää tunteitaan läpi. Taitava tunteiden käsittely tarkoittaa sitä, että meille itsellemme tulee hyvä olo, saamme esimerkiksi luvan kanssa työstää ikäväksi koettua tunnetta ja pääsemme siitä irti tai saamme näyttää ja jopa hehkutella hyvää mieltä tuottavaa tunnetta, Laakso kuvailee.

– Olennaista hyvissä tunnetaidoissa on, että omat tunteemme ja niiden työstäminen tai ilmaiseminen, eivät aiheuta pahaa oloa toisille ihmisille.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat