Tämän vuoksi miehesi ei puhu eikä pussaa

Yleinen käsitys on, että naiset avautuvat tunteistaan ja purkavat sydäntään, mutta miehet vaikenevat ja eivät osaa käsitellä tuntemuksiaan. Onko sukupuolten välisissä tunnetaidoissa oikeasti eroa?

Jyväskylän yliopiston varhaiskasvatuksen professori Marja-Leena Laakso kertoo, että joidenkin tutkimusten mukaan sukupuolten välillä olisi keskimääräisesti tarkastellen pieniä eroja kyvyissä, jotka liittyvät tunteiden käsittelyyn.

– On tutkimuksia joissa on todettu, että eri aivoalueilla - kuten vaikkapa sillä, joka on yhteydessä kasvojen ilmeiden tunnistukseen - miehillä on keskimääräisesti vähemmän hermoverkotusta kuin naisilla, Laakso paljastaa.

– Hermostotasolla naiset olisivat siis keskimääräisesti hieman herkempiä tunneilmaisujen tunnistamisessa. Naiset pätevät usein myös kielellisellä alueella, joten he saattavat osata ilmaista tunteitaan paremmin puhumalla.

Tulokset ovat kuitenkin keskimääräisiä, aivojen hermostollisiin eroihin perustuvia, joten ne eivät automaattisesti tarkoita, että mies ei puhu eikä pussaa, Laakso lohduttaa. Yksilötasolla on miehiä, jotka ovat äärimmäisen herkkiä ja taitavia tulkitsemaan ja ilmaisemaan tunteitaan ja naisia, joilla nämä taidot ovat huomattavan heikkoja. Ihmiset ovat paljon muutakin kuin keskimääräistä aivokemiaa.

Pojat eivät itke

Selkeämpi selitys sukupuolten erilaisilta vaikuttaviin tunnetaitoihin voi löytyä kulttuuristamme.

– Isot pojat eivät itke, ajatellaan. Äidit puhuvat enemmän tyttöjen kanssa tunneasioista kuin poikien. Tässä ollaan kuitenkin tulossa tasa-arvoisempaan tilanteeseen, Laakso pohtii.

Pojilla ja tytöillä on myös taipumus ilmaista tunteitaan eritavalla.

– Pojilla haastava käyttäytyminen oirehtii tyypillisemmin enemmän ulospäin. Tytöillä taas on vahvempi taipumus masentuneisuuteen ja alakuloon, he kääntyvät herkemmin sisäänpäin. Tämäkin on tosin taas sitä tietoa keskimääräisistä trendeistä.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja