Kannattaako tunteitaan analysoida? Professori vastaa

Kaikki olemme kuulleet, että tunteista pitää puhua, niitä tulee käsitellä ja niitä ei saisi tukahduttaa. Mutta kuinka tunnelastia puretaan? Miksi tunteista on tärkeä puhua, ja voiko tunne-elämän solmuja vatvoa liikaakin?

– On tärkeää tunnistaa omia tunteitaan ja sitä, mistä ne johtuvat. Miksi minua kiukuttaa, miksi on niin surullinen olo, varhaiskasvatuksen professori Marja-Leena Laakso Jyväskylän yliopistosta sanoo.

– Kun omia tunteitaan tiedostaa, osaa myös lähteä miettimään, miten niistä voisi selviytyä.

Laakson mukaan puhuminen on meille luonteva ja keskeinen keino käsitellä tunteita.

– Tunteiden kielellinen käsittely on keskeinen osa tunteiden säätelyä. Kielen avulla tunteita järjestetään, niille annetaan merkityksiä ja mietitään keinoja selviytyä niistä. Kieli on ajattelun väline, ja tunteiden käsittely vaatii ajattelua, Laakso selventää.

– Aikuisella iällä parisuhde on aika hyvä koulu. Monet sanovat, että vasta parisuhteessa he ovat oppineet puhumaan tunteistaan.

Näinkin tunteita voi käsitellä

Laakso vakuuttaa, että tunteitaan voi oppia myös ohjaamaan ja "komentamaan" ajatuksen voimalla.

– Jos vaikka tuntuu, että minusta ei ole mihinkään ja olen ihan huono, voi kieltäytyä ajattelemasta niin.

Lapsille on kehitetty varsinaisia tunneohjelmia, mutta aikuistenkin avuksi on tarjolla "ajattelun oppaita", Laakso kertoo. Myös jonkun harrastuksen kautta voi oppia käsittelemään tunteitaan.

– Joku voi myös tietää, että kiukku laantuu, kun juoksee kunnon lenkin ja ajattelee sitten uudelleen tuohdutusta herättänyttä asiaa.

Kannattaako vatvominen?

Laakso ei osaa sanoa, voiko tunteita tosiasiassa käsitellä liikaa, mutta hän myöntää, että toisinaan näinkin vaikuttaisi olevan.

– Jos tunteitaan voi pohtia liian vähän, voi niitä varmaan pohtia liian paljonkin, hän hymyilee.

Laakso kertoo esimerkiksi, että jo tunteiden nimeäminen auttaa tunnekuohuja laantumaan. Liika vatvominen saattaisi siis kenties johtaa tunnekokemuksen laimenemiseen.

– Jos analysoi koko ajan, menettääkö jotain itse tunteen kokemisesta?

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja