Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Professori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"

1:05Ravitsemustieteilijä neuvoo kaksi tapaa vähentää lihan käyttöäKATSO VIDEO: Kaksi strategiaa vähentää lihan käyttöä – näitä ravitsemustieteilijä suosittelee.
Julkaistu 26.04.2022 14:56
Toimittajan kuva

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Itsekin lihasta luopunut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoi Uutisaamussa, miten ruokavaliotaan voi muuttaa terveellisemmäksi ja ekologisemmaksi. Yllä olevalla videolla Fogelholm kertoo kaksi strategiaa, joiden avulla voi vähentää lihan käyttöä.

Keskiverto suomalainen syö lihaa moninkertaisesti enemmän kuin mitä suositellaan. Määrää tulisi vähentää paitsi ekologisista myös terveydellisistä syistä.

Ympäristö- ja terveyssyyt ovat olleet myös ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmille motivaattori vähentää lihan käyttöä. Viimeisimpänä lautaselta on pudonnut siipikarja – ensisijaisesti eettisistä syistä.

– Ihminen pärjää ihan hyvin ilman sellaista ryhmää, jonka nimi on liha ja lihavalmisteet. Pitkissä seurantatutkimuksissa lihan ja lihavalmisteiden käyttö ennustaa huonoa terveyttä, Fogelholm summaa.

Lihaa ei tulisi käyttää terveyssyistä puolta kiloa enempää viikossa. Vuositasolla tämä tarkoittaisi 26 kiloa. Keskimäärin suomalaiset kuitenkin käyttävät vuodessa 80 kiloa lihaa.

Vahvinta näyttö lihan haitallisista terveysvaikutuksista on yleistyvien suolistosyöpien osalta: runsas lihatuotteiden käyttö kasvattaa sairastumisriskiä. Liha on yhdistetty myös sekä .

kakkostyypin diabetekseen
sydänongelmiin

Lihassa on toki paljon ravintoaineita, kuten proteiinia ja rautaa, mutta ne ovat korvattavissa. Proteiinia ihmiset saavat nykypäivänä liikaakin. Rautaa löytyy puolestaan esimerkiksi täysjyväviljasta. Runsaasti C-vitamiinia sisältävien kasvisten ja hedelmien käyttö tehostaa kivennäisaineen imeytymistä.

Lue myös: Sorrutko sinäkin tähän vitamiinimokaan? Pahimmillaan vaaraksi terveydelle

Puolet vähemmän eläinperäisiä tuotteita

Ympäristösyistä tärkeintä olisi vähentää naudanlihan käyttöä, sillä sen tuotanto aiheuttaa muun muassa vesistöjen rehevöitymistä sekä ilmastoa lämmittäviä metaanipäästöjä.

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä. 

Maitovalmisteiden, sianlihan ja siipikarjan lihan tuottaminen kuormittaa planeettaa selvästi vähemmän, mutta niidenkin käyttöä kannattaisi ympäristösyistä karsia.

– Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että ruokavalion kokonaisuuden hiilijalanjäljen ratkaisee se, että kuinka paljon proteiinia tulee eläimistä ja kuinka paljon kasviksista. Paljon kasviksia, pienempi hiilijalanjälki – paljon eläintä, suurempi hiilijalanjälki, Fogelholm summaa.

Parasta ihmisten niin terveydelle kuin ympäristöllekin olisi, jos ruokavalio sisältäisi korkeintaan puolet siitä määrästä eläinkunnan tuotteita, mitä tällä hetkellä. Niiden sijaan lautaselle tulisi lastata vihanneksia, hedelmiä, täysjyvää ja kalaa.

Mikael Fogelholm kertoo, kumpi on ekologisempi valinta: avokado ja soija vai liha ja maito? Juttu jatkuu videon alla.

0:59Kumpi on ekologisempi valinta: avokado ja soija vai liha ja maito?KATSO VIDEO: Kumpi on ekologisempi valinta: avokado ja soija vai liha ja maito?

Lihaa korvaavat vaihtoehdot

Fogelholm itse alkoi vähentää lihan käyttöä siirtymällä siipikarjaan. Viimeisten 3–4 vuoden aikana broilerikin on jäänyt lautaselta, mutta edelleen professori syö joskus riistaa.

Lihan roolin ruokavaliossa ovat ottaneet kala, pavut, linssit, herneet ja nyhtökauran tyyppiset jalostetut kasviproteiinivalmisteet.

– Monet näistä ovat sellaisia, että kun niistä tekee pastakastiketta tai muuta, eihän sitä kukaan huomaakaan eroa.

Kala ja äyriäiset ovat hyväksi terveydelle, mutta ympäristön näkökulmasta kannattaisi suosia särjen tyyppisiä läheltä pyydettyjä lajeja tonnikalan sijaan.

Lue myös: Lähes jokaisella suolistosyöpään sairastuneella on yksi näistä kolmesta oireesta

Lue myös: Miksi Suomessa syödään possuja eikä koiria? Tutkija avaa ruokatabujen juuria – tämä suomalainen herkku puistattaa brittejä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso koko Mikael Fogelholmin haastattelu videolta.

7:37Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseen

Lisää aiheesta:

Jopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professoriKinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?Onko sinullakin huonot ruokailutottumukset? Nämä ovat suomalaisten ruokavalion keskeiset haasteetVuoden turhake on jälleen valittu – sinäkin olet todennäköisesti sortunutRavitsemusasiantuntija huolissaan suomalaisten kasvisten syönnistä: ”Heijastuu koko kehon hyvinvointiin”Ravitsemustieteen professori: ”Tällainen on kaikkein ihanteellisin ruokavalio”
RavintoRavitsemusSyöpäYmpäristöUutisaamuTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?