Itsekin lihasta luopunut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoi Uutisaamussa, miten ruokavaliotaan voi muuttaa terveellisemmäksi ja ekologisemmaksi. Yllä olevalla videolla Fogelholm kertoo kaksi strategiaa, joiden avulla voi vähentää lihan käyttöä.
Keskiverto suomalainen syö lihaa moninkertaisesti enemmän kuin mitä suositellaan. Määrää tulisi vähentää paitsi ekologisista myös terveydellisistä syistä.
Ympäristö- ja terveyssyyt ovat olleet myös ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmille motivaattori vähentää lihan käyttöä. Viimeisimpänä lautaselta on pudonnut siipikarja – ensisijaisesti eettisistä syistä.
– Ihminen pärjää ihan hyvin ilman sellaista ryhmää, jonka nimi on liha ja lihavalmisteet. Pitkissä seurantatutkimuksissa lihan ja lihavalmisteiden käyttö ennustaa huonoa terveyttä, Fogelholm summaa.
Lihaa ei tulisi käyttää terveyssyistä puolta kiloa enempää viikossa. Vuositasolla tämä tarkoittaisi 26 kiloa. Keskimäärin suomalaiset kuitenkin käyttävät vuodessa 80 kiloa lihaa.
Vahvinta näyttö lihan haitallisista terveysvaikutuksista on yleistyvien suolistosyöpien osalta: runsas lihatuotteiden käyttö kasvattaa sairastumisriskiä. Liha on yhdistetty myös sekä .

