Paljon punaista lihaa syövät saattavat sairastua tyypin 2 diabeteksen muita todennäköisemmin, mutta kananmunia voi todennäköisesti syödä huoletta, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
Videolla kerrotaan verkossa pyörivästä diabeteksen riskitestistä. Asiantuntija kertoo, mitä tuloksilla oikein tehdään.
Lähes 56 000 yhdysvaltalaisen terveystietojen perusteella lihaa säännöllisesti syövät sairastuvat diabetekseen 25–65 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät syö lihaa. Riski suurenee, mitä enemmän lihaa syö. Samanlaisia yhteyksiä on nähty tutkimuksissa aiemminkin.
LUE MYÖS: Jättitutkimus paljastaa: Lihansyönnillä dramaattinen vaikutus elinikään
Kananmunia nauttivat eivät sairastu sen todennäköisemmin kuin kananmunia vierastavatkaan, mutta heidänkin sairastumisriskinsä suurenee tasaisesti, mitä enemmän lihaa he syövät. Kananmunia runsaasti käyttävien on joissain tutkimuksissa havaittu sairastuvan diabetekseen tavallista herkemmin, mutta nyt saadut tulokset viittaavat yhteyden todennäköisesti selittyneen lihansyönnillä, tutkijat kirjoittavat.