Porilaiskoulun opettaja taputteli kuutta 8–10-vuotiasta oppilasta takapuolelle – tässä tuomio

Vaasan hovioikeus on tuominnut porilaisen miesopettajan neljän alakouluikäisen lapsen pepun taputtelusta. Opettajalla oli tapana napata oppilaitaan syliinsä ja taputtaa heitä pepulle. 

Kyse oli ilmeisesti jonkinlaisesta "peppupiiskasta", joka ei kuitenkaan satuttanut lapsia, koska syyttäjä ei vaatinut miehelle rangaistusta pahoinpitelyistä.

– (Miehen nimi) on välitunnin tai oppitunnin aikana ainakin kolme kertaa ottanut 10-vuotiaan oppilaansa asianomistaja D:n syliinsä ja taputtanut tätä takapuoleen, ratkaisussa kuvailtiin opettajan toimintaa.

Sama menettely toistui jokaisen neljän lapsen kohdalla 1–3 kertaa.

Alunperin syyttäjä vaati 55-vuotiaalle miesopettajalle rangaistusta kuudesta 8–10-vuotiaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi miehen aiemmin kahden lapsen kunnianloukkaamisesta ja yhdestä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet neljän lapsen osalta.

Syyttäjä valitti ratkaisusta Vaasan hovioikeuteen, joka luki miesopettajan syyksi kunnianloukkaukset myös loppujen neljän lapsen osalta. Käräjäoikeuden lainvoimaiset tuomiot mukaan lukien mies on tuomittu nyt yhteensä kuuden lapsen takalistojen taputtelusta.

Rikokset tapahtuivat lukuvuonna 2020–2021, kun mies työskenteli Porin kaupungin alaisuudessa paikallisessa alakoulussa.

Suljetuin ovin

Molemmat oikeusasteet käsittelivät asian suljetuin ovin lapsiuhrien yksityisyyden suojaamiseksi. Vaasan hovioikeus antoi asiasta kuitenkin osittain julkisen ratkaisun, jonka pohjalta tämä juttu on kirjoitettu.

Oikeuden julkisista asiakirjoista ei selviä, miksi syyttäjän vaatimus lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei menestynyt oikeudessa. 

Hovioikeuden tuomiossa viitataan opettajan harjoittaman pepputaputtelun motiiviin, joka ei oikeuden mukaan ollut seksuaalinen.

– Menettelyä voidaan pitää tekojen kohteina olleiden asianomistajien kannalta halventavana, minkä hänen on virkasuhteessa toimivana alakoulun opettajana pitänyt ymmärtää, hovioikeus totesi ratkaisussaan.

Hovioikeus piti kaikkien kuuden lapsen takapuolten taputtelua virkavelvollisuuden rikkomisena.

Hovioikeus katsoi, että opettajan käytös loukkasi lasten oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön. lisäksi opettaja laiminlöi käyttäytyä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla eikä hän toiminut virkatehtävässään asianmukaisesti.

4800 euroa korvauksia uhreille

Asia oli edennyt neljän lapsen osalta myös sovintomenettelyyn, jossa miesopettaja tunnusti kunnianloukkaukset ja tuhannen euron kärsimyskorvaukset neljälle lapselle. Opettaja joutuu maksamaan korvaukset yhteisvastuullisesti Porin kaupungin kanssa.

Vaasan hovioikeus vahvisti sovinnon.

Käräjäoikeus oli määrännyt miehen maksamaan kahdelle muulle uhrille 400 euroa kummallekin kärsimyksestä.

Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut opettajalle rangaistukseksi rikoksista 40 päiväsakkoa. Hovioikeus korotti rangaistuksen 80 päiväsakkoon, josta miehelle kertyy maksettavaa 960 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat