Mainos

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen paljastaa, miten terrori-iskut ovat muuttaneet poliisin käytäntöjä: "Asetta kannetaan enemmän mukana"

11:03
Katso video: Poliisien keskuudessa kiehuu, kun matka-aika työtehtäviin muuttui ministeriön päätöksellä vapaa-ajaksi: "Kun virkamies on virkavermeissä, kyllä se on työaikaa"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo poliisin blogissa, että poliisivirassa toimivat henkilöt kantavat asetta mukanaan aiempaa enemmän.

– Esimerkiksi terrori-iskujen seurauksena olemme pyrkineet lisäämään toimintavalmiuttamme siten, että poliisivirassa palvelevat kantavat asetta myös muulloin kuin varsinaisissa hälytys- ja valvontatehtävissä. Vapaa-ajalle tuo velvoite ei ulotu, Kolehmainen kirjoittaa.

Blogissaan Kolehmainen käsittelee poliisin tehtävien muutoksia viimeisten vuosien aikana. Hän ottaa kantaa esimerkiksi paljon keskustelua herättäneeseen poliisien työaikakeskusteluun, sillä valtion virkamiesehtosopimuksen mukaisesti poliisin matkustusajalta komennukselle ei makseta palkkaa, vaan matka-aika tulkitaan nykyään matkustajan osalta vapaa-ajaksi.

– Esimerkiksi poliisiauton siirtäminen toiselle paikkakunnalle on kuljettajalle työaikaa ja matkustajille vapaa-aikaa. Normit on alun perin muotoiltu lähes parikymmentä vuotta sitten työntekijäjärjestöjen ja valtion työmarkkinalaitoksen kesken, Kolehmainen kertoo.

MTV Uutiset kertoi turhautumisesta

MTV Uutiset kertoi viime viikolla, kuinka poliisien keskuudessa kiehuu, kun matka-aika työtehtäviin muuttui ministeriön päätöksellä vapaa-ajaksi juuri Suomen EU-puheenjohtajakauden tienoolla.

Esimerkiksi vielä vuosi sitten Trumpin ja Putinin tapaamista varten järjestettyyn huippukokoukseen Helsingissä matkustettiin maakunnista työajan puitteissa, mutta tämänhetkisiin EU-huippukokouksen turvaamistehtäviin poliisien on matkustettava omalla ajalla.

– Silloin kun virkamies on virkavermeissä, niin kyllä se on työaikaa, Suomen poliisijärjestön puheenjohtaja Jonne Rinne vaati viime viikolla.

Sopimus päättyy maaliskuussa

Kolehmaisen mukaan nykyinen virkaehtosopimus päättyy maaliskuussa, eikä poliisi ei ole mukana sen päivittämiseen liittyvissä neuvotteluissa.

– Juuri nyt on kuitenkin se aika, kun neuvotteluosapuolilla on mahdollisuus vaikuttaa uuden sopimuksen sisältöön neuvotteluteitse siten, että sopimus vastaisi mahdollisimman hyvin kokonaisuutena nykypäivän työn vaatimuksiin ja toimintaympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin. Sopimus muuttuu sopimalla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja