Poliisien keskuudessa kiehuu, kun matka-aika työtehtäviin muuttui ministeriön päätöksellä vapaa-ajaksi: "Kun virkamies on virkavermeissä, kyllä se on työaikaa"

11:03

Poliisien keskuudessa on käynnissä kiivas keskustelu siitä, onko matka työtehtäviin työaikaa vai vapaa-aikaa. Poliisihallituksen mukaan kyse on erilaisten tulkintojen yhdenmukaistamisesta.

Valtiovarainministeriön tuoreen tulkinnan mukaan poliisien matka-aika ei ole enää työaikaa vaan omaa vapaa-aikaa, vaikka poliisi matkustaisi työtehtäviin virka-autolla ja poliisivarusteisiin sonnustautuneena.

Suomen poliisijärjestöön tulvii nyt kiukkuista palautetta poliiseilta.

Vuosi sitten matkustettiin työajalla

Vielä vuosi sitten Trumpin ja Putinin tapaamista varten järjestettyyn huippukokoukseen Helsingissä matkustettiin maakunnista työajan puitteissa, mutta tämänhetkisiin EU-huippukokouksen turvaamistehtäviin poliisien on matkustettava omalla ajalla.

– Silloin kun virkamies on virkavermeissä, niin kyllä se on työaikaa, sanoo Suomen poliisijärjestön puheenjohtaja Jonne Rinne.

Valtiovarainministeriössä on tulkittu työ-ja vapaa-aikaa eri tavoin kuin poliisilaitoksissa.

– Trump-Putinin jälkeen meidän tietoon tuli se, että poliisiyksiköt soveltavat matka-aikaa ja virka-aikaa koskevia virkaehtosopimuksen ehtoja eri tavalla ja nyt olemme lähteneet yhdenmukaistamaan näitä tulkintoja, kertoo henkilöstöpäällikkö Minna Gråsten Poliisihallituksesta.

Poliisilla velvollisuus puuttua rikoksiin vapaa-ajallakin

Erikoista tilanteessa on se, että matka-aika muuttuu työajaksi, jos poliisi törmää matkalla laittomuuksiin ja puuttuu niihin.

– Matka-aika ei ole virkaehtosopimuksen mukaan työaikaa, mutta poliisimiehellä on velvollisuus puuttua [rikosepäilyihin] myös vapaa-ajalla, kertoo Gråsten.

Lapin, Oulun ja Pohjanmaan poliisilaitoksilla on muutettu tulkintaa matka-ajasta valtiovarainministeriön ohjeen mukaisesti, eli nyt poliisit matkustavat omalla ajallaan.

Poliisijärjestön ainut mahdollisuus muuttaa uutta tulkintaa on viedä asia erimielisyysmenettelyyn ja työtuomioistuimeen, koska kesken virkaehtosopimuskauden aikana poliisin työtaistelut ovat laittomia.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja