Poliisi ei suhtaudu liikkuviin "lumilinnoihin" lempeästi – tämä on päiväsakkojen tyypillinen määrä, jos lumityöt jäi tekemättä

Poliisi muistuttaa: Älä aja igluautolla! 0:51
Näinkin törkeisiin igluautoihin poliisi on törmännyt liikenteessä.

Runsaiden lumisateiden jälkeen liikenteessä näkyy valitettavan usein niin sanottuja liikkuvia lumilinnoja. Poliisi korostaa, kuinka tärkeää on tehdä lumityöt myös auton päältä.

Poliisi muistuttaa, etteivät iglut kuulu liikenteeseen. Komisario Pasi Tuominen Helsingin poliisista kertoo MTV Uutisille, että jos partio bongaa liikenteessä auton, jonka kuljettaja on laiminlyönyt lumityöt, on seurauksena tyypillisesti liikennevirhemaksu.

– Perustapauksessa seuraamuksena on liikennevirhemaksu [20–200 €], mutta harkintaa tehdään tapauskohtaisesti, joten myös sakko voi tulla kyseeseen, Tuominen sanoo.

– Jos lumen poistamiseksi auton päältä ei ole tehty mitään tai lähes mitään, tällöin seuraamukseksi tulee hyvin todennäköisesti sakko, hän jatkaa.

Tuominen kertoo, että liikennevirhemaksun rajat ylittävistä vakavammista tapauksista on määrätty kuljettajalle liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tyypillisesti 12 kappaletta päiväsakkoja. 2 500 euron nettotuloilla tämä tietäisi 444 euron sakkoa. Kaikkein törkeimmissä tapauksissa poliisi voi kirjata rikosilmoituksen.

Riittääkö pelkkien lasien putsaaminen?

Kuljettajalla tulee olla ohjaamosta esteetön näkyvyys auton ulkopuolelle, mikä tarkoittaa, että kaikki ikkunat ja peilit tulee puhdistaa lumesta ja jäästä huolellisesti. 

Tuominen kuitenkin muistuttaa, ettei pelkkä lasien ja peilien puhdistaminen riitä.

– Katolle jätetty lumimassa saattaa lähteä liikenteessä yllättäen liikkeelle aiheuttaen mahdollisesti vaaratilanteita sekä kuljettajalle että myös muille tielläliikkujille.

Auton katolla olevat lumet voivat jarrutettaessa liukua tuulilasille tai kiihdyttäessä takana ajavan auton konepellille tai tuulilasiin.

Lue myös:

    Uusimmat