Pöhinä "maailman nopeimman" auton ympärillä päättyi syksyllä fiaskoon – nyt ennätystä yritettiin uudelleen, mutta hyvin erilaisin tuloksin

Yli 500 km/h! SSC Tuatara on maailman nopein tuotantoauto 1:52
SSC Tuatara on maailman nopein tuotantoauto, mutta 500 km/h:n rajaa se ei rikkonutkaan. Katso videolta, miltä näytti kohuttu ennätysyritys Nevadan autiomaassa viime syksynä.

Maagista 500 kilometrin tuntinopeusrajaa ei sittenkään ole vielä rikottu.

Väitetty maailmanennätys syntyi, kun 1 750 -hevosvoimainen Tuatara rikkoi Nevadassa lähellä Las Vegasia sijaitsevalla yleisellä tiellä 500 kilometrin tuntinopeusrajan historian ensimmäisenä tuotantoautona.

Jo tuolloin saatiin varsin vahvoilta haiskahtaneita todisteita siitä, ettei Tuatara ollut kulkenutkaan niin lujaa, mitä yhtiö antoi ymmärtää. Autoa ajanut Oliver Webb ei hänkään voinut vahvistaa rikkoneensa maagista 500 kilometrin rajaa.

Yhtiö ei kuitenkaan vaikuta toimineen asiassa tahallisesti, vaan kyse on ollut todennäköisimmin teknisiä mittausjärjestelmiä käyttäneiden henkilöiden osaamattomuudesta sekä muista virheistä.

Autotubettajan video paljasti epäloogisuudet

Uutisoimme tuoreeltaan epäilyksistä, joita SSC North American brittiläiselle Top Gearille toimittama video oli herättänyt.

Video, joka oli väitetysti kuvattu Tuataran ennätysajosta, oli vaikutusvaltaisen autovloggarin Tim "Shmee150" Burtonin mukaan jotain aivan muuta.

Burton osoitti tuolloin, että SSC:n video ja sen päälle lätkäistyt reaaliaikaiset telemetriatiedot eivät täsmänneet keskenään. Auto kulki videolla hitaammin kuin mitä katsojalle näytettävät lukemat antoivat ymmärtää.

– Tämä voi tarkoittaa vain sitä, että videota on joko hidastettu – mikä olisi täysin absurdia – tai sitten ruudulla näkyvät telemetriatiedot eivät vastaa auton todellista nopeutta, Burton totesi.

SSC North American toimitusjohtaja Jerod Shelby sysäsi vastuun videon editoinnista vastanneelle taholle.

– Videon editoinnissa on tapahtunut jonkinlainen sekaannus. Olen pahoillani joutuessani myöntämään, ettei SSC-tiimi tarkistanut videon oikeellisuutta ennen sen julkaisua, Shelby pahoitteli.

SSC Tuatara on maailman nopein sarjatuotantoauto

Shelby kertoi viime syksynä, että yhtiö tulisi yrittämään maailmanennätystä uudelleen. Näin myös tapahtui Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa sunnuntaina 17. tammikuuta.

Se, mitä uusi yritys ei muuttanut, on SSC Tuataran titteli maailman nopeimpana sarjatuotantoautona.

Mutta 500 kilometrin tuntinopeusrajaa auto ei rikkonut.

Tuatara nimittäin täräytti tutkaan 450,1 km/h mennessä ja 460,4 km/h tullessa. Vetojen keskiarvoksi ja viralliseksi maailmanennätykseksi saatiin näin ollen 455,3 km/h. 

Tämä ennätys, toisin kuin edellinen, on nopeusmittauslaitteistoja valmistavan Racelogicin mittaama ja vahvistama.

Aiheesta uutisoivan Jalopnikin mukaan Kennedyn avaruuskeskuksen kiitorata, jossa ennätys ajettiin, on poikkeuksellisen tasainen. Nousua vajaan viiden kilometrin mittaisella suoralla on vain reilut puoli senttimetriä.

Katso alta Kennedyn avaruuskeskuksessa kuvattu video uudesta maailmanennätyksestä.

Lähteet: Jalopnik, SSC

Lue myös:

    Uusimmat