Se on siinä! Maaginen 500 km/h murskaksi ensimmäistä kertaa ja vielä yleisellä tiellä – tältä ennätysveto näytti ratin takaa

Yli 500 km/h! SSC Tuatara on maailman nopein tuotantoauto 1:52
Yli 500 km/h! SSC Tuatara on maailman nopein tuotantoauto.

Yhdysvaltalainen hyperautovalmistaja SSC North America kertoo rikkoneensa sekä tuotantoautojen nopeusennätyksen että tähän asti koskemattomana pysyneen 500 tuntikilometrin rajan

Maailman nopeimman tuotantoauton valtikkaa pitelee nyt amerikkalaisvalmisteinen SSC Tuatara. Sen kahden huippunopeusvedon keskiarvoksi saatiin 508,73 kilometriä tunnissa, mikä suorastaan murskasi ruotsalaisen Koenigsegg Agera RS:n aiemman 477 km/h:n tuloksen.

Uusi ennätys syntyi 10. lokakuuta Las Vegasin liepeillä yleisellä, mutta muulta liikenteeltä suljetulla tiellä. Mittaa tienpätkällä oli reilut 11 kilometriä.

Tuatara viiletti tien ensin yhteen suuntaan ja heti perään toiseen. Jälkimmäisellä vedolla se saavutti peräti 533 tuntikilometrin nopeuden.

Auton ratissa oli 29-vuotias brittiläinen kilpa-autoilija Oliver Webb. Webbin mukaan hän olisi päässyt jälkimmäisessä yrityksessään kovempaakin, mutta sääolot eivät olleet täysin tiimin puolella.

– Vauhti nousi vielä viimeisten viiden sekunnin aikana yli 30 km/h. Veto oli edelleen hyvä. Sivutuuli oli ainoa asia, mikä esti meitä viemästä autoa suorituskykynsä rajoille, Webb hehkutti tiedotteessa.

Asian vahvisti myös SSC:n toimitusjohtaja Jerod Shelby.

– Pääsimme aika lähelle auton teoreettista maksiminopeutta. Tosielämän olosuhteissa ja yleisellä tiellä se on suorastaan hämmästyttävä suoritus, hän totesi.

SSC Tuataran konepellin alla mylvii 5,9-litrainen kaksoisahdettu V8, joka tuottaa E85-polttoainetta käyttämällä 1 750 hevosvoimaa. Sen vaihteisto on 7-lovinen manuaali. Autoa valmistetaan tasan sata kappaletta.

Maailman nopeimman tuotantoauton titteli ei ole SSC:n hallussa ensimmäistä kertaa. Yhtiön Ultimate Aero rikkoi silloisen tuotantoautojen nopeusennätyksen vuonna 2007 saavutettuaan 412 kilometrin huippunopeuden. Se piti ennätystä hallussaan vuoteen 2010, jolloin Bugatti Veyron nappasi halutun arvonimen täräyttämällä tutkaan 429 km/h:n nopeudella.

Katso alta Top Gearin julkaisema video ennätysajon kyydistä.

Lähteet: SSC North America, Top Gear

Lue myös:

    Uusimmat