Pitäisikö miehen kuorsauksesta huolestua? Lue lääkärin vastaukset katsojien kysymyksiin!

Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut Terveystalon ylilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen vastasi lukijoiden kysymyksiin verkkovieraanamme.

Olen 64-vuotias ja päällisin puolin hyvässä kunnossa.Pitäisikö olla huolestunut öisistä wc-käynneistä: joudun käymään 2-3 kertaa yössä "pissalla". Voiko asialle tehdä jotain?

T:konrad

Tihentynyt virtsamistarve ja yöllisten vessareissujen lisääntyminen liittyy ikääntyvällä miehellä usein eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun. Tila on usein hoidettavissa lääkkeiden avulla.

Molemmat vanhempani elivät suhteellisen terveinä 90-kymppisiksi asti paljoakaan liikuntaa harrastamatta ja nyt tuntuu, että minä ja sisarukseni olemme saaneet kaikki suvussa esiintyneet mahdolliset taudit liikunnasta ja terveellisestä ravinnosta huolimatta. Voivatko taudit hypätä sukupolven tai kahdenkin yli? Kuinka pitkälle sukurasitus siirtyy?

T:Pekka 65v.

Monien sairauksien kohdalla periytyvyys voi ilmetä siten, että sukupolvi tai toinenkin jää välistä ennen kuin perintötekijöiden merkitys tulee ilmi. Toisaalta useiden sairauksien puhkeamiseen vaikuttaa moni tekijä saman aikaisesti. Riskitekijöitä vähentämällä voidaan vaikuttaa sairastumisriskiin, mutta varmaa sairautta ehkäisevää vaikutusta näillä ei ole.

Mies kuorsaa, pihisee ja puhisee niukkuessaan, välillä taukoja, tuntuu, ettei hengittäisi. Hän tarvitsee päivälepoa kohtalaisenkin ulkoilun tai ostoksilla käynnin jälkeeen, ottaa nokoset. Mielestäni hän väsyy kummallisen vähästä. Ei harrasta ohjattua liikuntaa. Ainoa liikunta kävely, talvella muutama hiihtolenkki. Ei ylipainoa, mutta muutaman kilon pudotus ei olisi pahaksi. Ei tupakoi, alkoholin käyttöö kohtuullista.Yleisvaikutelma nuorekas. Ikää kohta 72 vuotta.

T:Minäkö ongelma?

Kuorsaus ja unenaikaiset hengityskatkokset, varsinkin, kun niihin liittyy päiväaikainen väsyneisyys, voivat liittyä uniapnea-sairauteen, jossa nukkuessa elimistön hapensaanti heikkenee. Vaikuttaa siltä, että miehen olisi hyvä käydä lääkärin vastaanotolla tutkimuksissa, jotta vaivan vakavuus ja hoidon tarve selviävät.

Olen 73-vuotias mies. Vuosittaisessa seurannassa PSA-arvo onn hiljalleen noussut ja on nyt hiukan yli 4. Omalääkäri sanoi, että toinen, hyvälaatuisuutta kuvaava arvon on hyvä. Onko turvallista alkaa eturauhasta pienentävä lääkitys?

T:emeritus

Lääkärin valvonnassa eturauhasen liikakasvuun tarkoitettu lääkitys on turvallista aloittaa.

Aiheuttaako eturauhasyöpä erektiohäiriöitä? Mikä neuvoksi, kun erektiohäiriö tulee "kylään"?

T:Rakastava vaimo

Erektiohäiriö voi johtua useasta syystä. Tavallisin syy on verenkierron heikkeneminen lantionalueen verisuonissa. Myös esimerkiksi diabetekseen liittyen hermojen toiminta voi häiriytyä siten, että erektiokyky heikkenee, Eturauhassyöpäkin voi aiheuttaa erektiohäiriöitä. Erektiohäiriön syy pitäisi aina tutkia. Tätä varten voisi olla hyvä varata aika lääkäriin tarkastusta varten Esimerkiksi Terveystalosta on mahdollista varata aika niin sanottuun Miehen terveystarkastukseen, missä juuri nämä asiat selvitetään.

Olen 66-vuotias mies ja aloittanut säännöllisen liikkumisen, minimoinut alkoholinkäytön ja parantanut ruokavaliotani noin 5 vuotta sitten ja saanut myönteisiä tuloksia aikaan. Voiko tällä reseptillä torjua tavanomaisia kansantauteja?

T:Herra 66

Erinomainen resepti! Rasvakudoksen vähentyminen ravinnon ja liikunnan avulla on keskeistä sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien ehkäisyssä. Kuntosalityyppinen liikunta lisää aktiivisen lihaskudoksen määrää ja tämä muuttaa elimistön aineenvaihduntaa edullisempaan suuntaan. Tuki- ja liikuntaelinvaivat lievittyvät myöskin liikunnan avulla.

Aikuisiän diabeteksen yleisimmät syyt sen puhkeamiseen?

T:erkki mosasta

Aikuisiän diabeteksen (tyyppi II diabetes) merkittävimpinä riskitekijöinä on sukurasitus (vanhemmilla tai sisaruksilla), ylipaino sekä vähäinen liikunta.

Mieheni on käynyt tutkimuksissa verisen virtsan tähden, ainoa asia joka on ilmennyt kokeissa ja tutkimuksissa on eturauhasen kasvu. Mistä veri virtsatessa voi johtua?

T:Mummeli

Virtsassa todettu veri on peräisin joltakin korkeudelta virtsateitä. Munuaisista, virtsajohtimista, virtsarkosta tai virtsaputkesta. Useimmiten satunnainen vähäinen verivirtsaisuus johtuu virtsaputken ärtymisestä. Verivirtsaisuuden taustalla voi kuitenkin olla esimerkiksi virtsatiekivi tai pahanlaatuinenkin muutos Siksi asia yleensä ainakin kontrolloidaan tai tehdään lisätutkimuksia.

Suvussa on jokainen vanhempi mies kuollut keuhkosyöpään. Olen lopettanut savukkeiden polttamisen kymmeniä vuosia sitten, mutta poltan edelleen piippua. Miten vaarallinen yhdistelmä ovat nämä perintötekijät + piipunpoltto keuhkosyövän todennäköisyydelle?

T:Kuusvitonen mies

Piipunpoltto ei ole ratkaisevasti vähemmän epäterveellistä kuin savukkeiden polttaminenkaan. Sukurasitus syövän suhteen lisää riskiä sairaustua. Suosittelen lämpimästi piipunkin polttamisen lopettamista. Yhdistelmä on keuhkosyöpäriskin kannalta melko vaarallinen.

Klikkaa kuvaa ja katso, mitä Jaakko Halonen kertoi miehen terveydestä Studio55.fi-ohjelmassa.

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat