Tämänkö takia mies ei mene lääkäriin? Aika kumota luulot

Lääkäri Sharon Orrange kertoo Dailystrength.comin sivuilla, miksi miehet hänen mielestään välttelevät lääkärillä käyntiä. Lue, miten Orrange argumentoi syitä vastaan.

"Pelkään, että peräaukkoni tai kivekseni tutkitaan"

Jos kärsii suolistovaivoista tai kuuluu kivessyövän riskiryhmiin, näin voidaan tehdä. Peräsuolesta saatetaan ottaa ulostenäyte tai sitä voidaan tunnustella esimerkiksi eturauhasen liikakasvun varalta. Kiveksien tutkiminen ei satu lainkaan.

"Tunnen oloni ihan hyväksi, minussa ei ole mitään vikaa"

Olonsa voi tuntea ihan hyväksi, vaikka olisi korkeat kolesteroli-, verenpaine- tai verensokeriarvot. Vaimo ei varmasti tunne oloaan "ihan hyväksi", kun hoitaa myöhemmin aivoinfarktin saanutta miestään. Vastaanotolle mennäkseen ei tarvitse kokea terveydentilaansa ihan kamalaksi tai olla sairas. Lääkärit ovat olemassa myös sairauksien ehkäisyä varten.

"Lääkärillä käyminen on naisten juttu"

Naiset elävät pidempään kuin miehet. Jos lääkärillä käynti on "naisten juttu", niin siinä tapauksessa hoitokodit ovat "miesten juttu". Odotushuoneissa ei ehkä ole yhtä paljon miehille kuin naisille suunnattuja lehtiä, mutta kyllä esimerkiksi hoitohenkilökunnassakin on miehiä. Tosimiehet menevät lääkärille.

"Minua hävettää puhua vaivoistani"

Lääkärit kuulevat kaiken aikaa potilailta, kuinka vessanpaperiin jää pyyhkiessä verta, nivuset kutiavat punaisesta ihottumasta tai erektio ei tahdo onnistua. Samoja vaivoja on muillakin, ja lääkärin tehtävänä on auttaa pääsemään niistä eroon.

"Minulla ei ole aikaa mennä lääkärille, vastaanotto on huonoon aikaan"

Keskivertomies katsoo viikossa 16 tuntia televisiota (toim.huom. tieto vuodelta 2008, suomalaiset Finnpanelin mukaan nykyään keskimäärin lähes 21 tuntia viikossa) – vuodessa ehtii kyllä yhdelle puolen tunnin visiitille lääkäriin. Kannattaa myös etsiä ammattilainen, joka ottaa potilaita vastaan joustavasti toimistoaikojen ulkopuolella.

"Jos menen lääkärille, se tarkoittaa, että olen antanut periksi nalkuttavalle vaimolleni"

Eräs potilas antoi kerran vaimolleen 20-vuotishääpäivälahjaksi kopion omasta kolesterolilääkereseptistään. On totta, että naiset oikeutetusti nalkuttavat isilleen, veljilleen ja puolisoilleen lääkärille menemisestä. Se johtuu siitä, että he eivät mielellään näkisi läheistensä muuttavan avustetun asumisen koteihin.

"Lääkäri kuitenkin syyllistää minua elintavoistani"

Moni ihminen löhöilee sohvalla, syö epäterveellistä ruokaa ja juo viikonloppuna mäyräkoirallisen olutta. Lääkäri tarjoaa potilaalle keinoja päästä huonoista tavoista eroon. Potilas itse päättää, mitä niistä noudattaa.

Lähde: Dailystrength.com

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat