Pitääkö parisuhteen eteen oikeasti "tehdä töitä"? Psykologi nostaa esiin tärkeän näkökulman

Miten estää parisuhdekriisi lomalla? Asiantuntija vastaa 0:44
Videolla Suvi Laru kertoo, miten välttää parisuhderiidat kesäloman aikana.

Uutisaamussa vieraillut psykologi ja paripsykoterapeutti Suvi Laru kertoi, miksi parisuhteeseen panostamista ei kannattaisi nähdä työntekona ja miten lomariidoilta voi välttyä.

Koronaviruspandemia on heijastunut voimakkaasti suomalaisten parisuhteisiin. On ollut erotilanteita, riitoja, päihteiden käyttöä sekä väkivaltaa, mutta myös aiempaa voimakkaampaa yhteyttä.

Poikkeusolot ovat nostaneet tapetille parisuhteelle olennaisen läheisyyden ja erillisyyden teeman. Neljän seinän sisällä oleskelu on haastanut tasapainottelemaan sen välillä, kuinka paljon ihminen tarvitsee kumppania vierelleen ja kuinka paljon taasen omaa tilaa.

Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru toivoo, että ihmiset oppisivat korona-ajan kokemuksista ja pohtisivat tarpeitaan parisuhteessa nyt ja tulevaisuudessa.

Pitääkö parisuhteen eteen tehdä töitä?

Laru ei kuitenkaan pitäisi parisuhteeseen satsaamista töiden tekona, vaikka näin usein kuulee sanottavan.

– Se kuulostaa jotenkin kauhean raskaalta. Pitäisi uskaltaa ajatella niin, että parisuhde on oikeasti yksi elämän voima. Se on mielenterveysteko, että osaat panostaa parisuhteeseen, Laru sanoo.

Parisuhteeseen keskittyminen kannattaisi hänen mukaansa ensisijaisesti nähdä hyvän edistämisenä. Kotiolot vaikuttavat koko perheen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Vanhempien riitely voi heijastua esimerkiksi lasten koulunkäyntiin, kaverisuhteisiin ja kognitiivisiin toimintoihin, Laru sanoo.

Katso yllä olevalta videolta Larun vinkit lomariitojen välttämiseen!

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Parisuhteesta huolehtiminen on tärkeä teema, joka nousee esille myös Porissa heinäkuun toisella viikolla järjestettävässä SuomiAreenassa. Mitä muita teemoja festivaaleilla käsitellään? Katso koko haastattelu videolta.

SuomiAreena: Jäikö parisuhde pandemian jalkoihin? 8:13
KATSO VIDEO: Jäikö parisuhde pandemian jalkoihin? SuomiAreenassa huomioidaan myös ihmisten arkea lähellä olevat teemat.

Lue myös:

    Uusimmat