Pikkuvauvalla todettiin harvinainen oireyhtymä – pää turposi valtavaksi: "Olen niin iloinen siitä, että emme tehneet aborttia"

1:29
Videolla näytetään, miten lasta elvytetään.

Lorenzo-vauva sairastaa vesipäisyyttä. Pojasta uutisoi muun muassa Daily Mail -lehti.

Neljän viikon ikäisellä Lorenzo Pontonella todettiin ennen syntymäänsä aivo-selkäydinnestekierron häiriö hydfrokefalia, vesipäisyys. Sen vuoksi hänen kalloonsa kertyy nestettä ja aivot turpoavat. Se johtuu erilaisista aivoihin ennen syntymää tai syntymän jälkeen kohdistuvista vaurioista, kuten aivojen kehityshäiriöistä tai aivoverenvuodosta.

Vanhemmat eivät kadu päätöstään

Lorenzon äiti Nikky, 28, sai kuulla asiasta ollessaan tutkimuksissa 20. raskausviikolla. Nikkylle ja hänen kumppanilleen Fernandolle, 33, tarjottiin mahdollisuutta keskeyttää raskaus, sillä oli olemassa suuri riski sille, että vauva syntyisi sokeana, kuurona, liikuntakyvyttömänä ja olisi jatkossa altis sydänkohtauksille.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Nikky päätti pitää lapsen. Hänellä on entuudestaan viisi lasta, joista vanhin on 12-vuotias.

Nikky uskoo, että tämän lapsen olisi tarkoitus syntyä, koska hän oli tullut raskaaksi ehkäisystä huolimatta. Hän ei kannata aborttia.

– Pohdimme sitä, koska lääkärit sanoivat, että niin olisi parasta. Päätimme silti antaa luonnon hoitaa asian parhaaksi katsomallaan tavalla, koska hän oli jo tulossa.

Raskauden edetessä lääkärit kertoivat Nikkylle ja Fernandolle, että suurella todennäköisyydellä lapsi syntyisi kuolleena tai ei selviäisi synnyttyään.

– Emme voineet ymmärtää, miten he saattoivat päätellä sen ultraäänikuvasta.

Monenlaisia kehityshäiriöitä

Poika syntyi hätäsektiolla 36. raskausviikon jälkeen, sillä hänen päänsä kasvoi niin nopeasti.

Lorenzo syntyi ilman peräaukkoa, joten hän tarvitsi avannepussin. Magneettikuvauksissa paljastui, että hänellä oli vähemmän aivomassaa kuin olisi pitänyt. Hän pysyi hengissä vain aivorunkonsa ansiosta, sillä se kontrolloi kehon perustoimintoja, kuten hengitystä. Heti syntymänsä jälkeen Lorenzo ei pystynyt sulkemaan silmiään, mutta nyt se onnistuu.

Nyt aivoissa olevan nesteen määrä on alkanut vähentyä, sillä lääkärit olivat asentaneet suntti-letkun, jonka toinen pää sijoitetaan sivuaivokammioon ja toinen pää vatsaolentoon. Ajan myötä Lorenzon päässä olevan paineen määrä siis vähentyy.

– Olen niin iloinen siitä, ettemme tehneet aborttia.

Tulevaisuuden pärjääminen hämärän peitossa

Nikky ja Fernando eivät tiedä, miten vesipäisyys tulee vaikuttamaan pitkällä tähtäimellä.

– Meillä on paljon opittavaa, koska hän tulee tarvitsemaan lääkitystä koko elämänsä, Ferndando kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kaiken lisäksi Fernando on joutunut lopettamaan työnsä supermarketissa, jotta hän pystyy huolehtimaan perheen muista lapsista. He pysyttelevät Lorenzon luona sairaalassa vuoron perään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja