Hiustenpidennykset paljastivat rintasyövän – 23-vuotias Laura kiittää onneaan: "On pelottavaa ajatella..."

2:07
Katso videolta, mitkä ovat rintasyövän oireet.

Laura huomasi rinnassaan kyhmyn, kun hän harjasi tukkaansa, johon oli laitettu hiustenpidennykset. Nuoren naisen syövästä uutisoi muun muassa brittilehti Metro.

Brittiläinen Laura Larkin, 25, huomasi kyhmyn oikeassa rinnassaan hiustenpidennystensä ansiosta pari vuotta sitten. Tuolloin 23-vuotias nainen oli harjannut 45 senttimetriä pitkää tukkaansa suihkun jälkeen, kun hän oli tuntenut oikeassa rinnassaan kovan patin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Laura oli tiennyt saman tien, että jotain oli pielessä.

– Kyhmy oli oudossa kohdassa rintani alla. En olisi huomannut sitä, jos en olisi haronut hiuksiani.

Hän oli hankkinut hiustenpidennykset vuoden 2018 alkupuolella. Hiukset ylettyivät hänen rintojensa alapuolelle.

– On pelottavaa ajatella, mitä minulle olisi käynyt, jos en olisi löytänyt sitä.

– Soitin kampaajalleni ja kerroin, että hiustenpidennykset olivat pelastaneet henkeni.

Syöpädiagnoosi oli sokki

Laura meni lääkäriin kaksi päivää myöhemmin, toukokuussa 2018. Koepalan ottamisen jälkeen hänellä todettiin rintasyöpä ja hän sai ajan leikkausajan seuraavalle viikolle.

– Olin täysin shokissa. Olin vain 23-vuotias, miten tällaista saattoi tapahtua minulle?

6. heinäkuuta tehdyssä leikkauksessa Lauralta poistettiin yhdeksän millimetrin kokoinen kasvain. Kasvaimen poiston aikaan sairaus oli edennyt toisen asteen syövästä kolmannen asteen syöväksi.

Sen jälkeen syövän todettiin parantuneen. Lauraa ohjeistettiin käymään säännöllisesti mammografiassa.

Uusia kasvaimia vuoden kuluttua

Vuotta myöhemmin löytyi uusia kasvamia. Sekin tapahtui melko erikoisella tavalla. Marraskuussa 2019 Laura oli saanut palovammoja, koska suihkun toimintavian takia hänen päälleen oli virrannut tulikuumaa vettä.

Laura meni palovammojen takia lääkäriin. Hänen käskettiin vaihtaa side säännöllisesti palovammojen päälle.

Päiviä myöhemmin, 7. tammikuuta 2019, Laura oli vaihtamassa sidettä, kun hän tunsi uuden kasvaimen. Aluksi lääkärit olivat ajatelleet sen olevan vanhan leikkauksen arpikudosta, mutta tutkimuksissa löytyi kaksi pahanlaatuista kasvainta.

Uutinen järkytti

Laura järkyttyi uutisesta. Hän oli ollut mammografiassa heinäkuussa, jolloin mitään ei ollut löytynyt.

– Menin aivan shokkiin. Olin luullut päihittäneeni syövän mammografian tulosten takia. 

Kävi ilmi, että Laura oli perinyt äidin puolelta BRCA2-geenimuunnoksen. Syöpäjärjestöt.fi-sivuston mukaan se lisää etenkin sitä kantavien nuorten naisten riskiä sairastua rintasyöpään nuorella iällä. 

Lauralle varattiin aika toisen rinnan poistoon. Muuten syöpä voisi palata ja levitä. Tuo leikkaus tehtiin 17. tammikuuta 2020.

Tutkimuksissa saatiin selville, että syöpä ei ole levinnyt luihin tai tärkeisiin sisäelimiin. 5. helmikuuta Laura saa tietää, onko syöpä levinnyt imusolmukkeisiin.

Nyt Laura käy kemoterapiassa ja sädehoidossa. Korjaavaa leikkausta ei voida tehdä, ennen kuin nämä hoidot on saatu päätökseen. Hoidot voisivat nimittäin vaurioittaa rintaimplanttia.

Haluaa olla esimerkki muille

Rinnan menettäminen oli nuorelle naiselle rankka paikka. Ensin hän pelkäsi, mitä muut ihmiset ajattelisivat, mutta muutti myöhemmin mielensä asian suhteen.

– Ajattelin, että jos ihmiset tietävät siitä, ehkä hekin menevät tutkituttamaan itsensä ja voin ehkä estää muita joutumasta käymään tätä samaa läpi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja