Taaperona puhekykynsä menettänyt nainen pystyy vihdoin puhumaan – ensimmäiset sanat äidille: ’’Rakastan sinua’’

Vappuna Marian sormet puutuivat – pian diagnoosina olikin MS-tauti 4:58
Sormista lähti tunto yhtäkkiä vapunaaton iltana vuonna 2013. Pian Maria sai diagnoosiksi MS-taudin. 27-vuotias päätti, että kaikki jatkuisi kuten ennenkin. Nyt Maria toivoo, että olisi osannut olla armollisempi itselleen sairastumisen suhteen.

Pauline Worrall menetti puhekykynsä 2-vuotiaana sairastuttuaan Rettin oireyhtymään. Nyt 36-vuotias Worrall pystyy teknologian avulla vihdoin puhumaan. Asiasta uutisoi Daily Mail.

Rettin oireyhtymä on neurologinen sairaus, joka puhkeaa varhaisessa lapsuudessa. Sairauden seurauksena lapselle voi aiheutua vaikeaa monivammaisuutta. Oireyhtymään sairastuneet voivat menettää esimerkiksi puhe- ja kävelykykynsä.

Sairautensa takia Pauline Worrall ei ole koskaan pystynyt puhumaan äitinsä Judithin kanssa. Hän on pystynyt kommunikoimaan ainoastaan kasvojensa ilmeillä.

Perhe panosti teknologiaan

Worrallin perhe säästi 9 000 puntaa (noin 10 650 euroa) ostaakseen tietokoneen, joka muuttaa silmien liikehdinnän puheeksi infrapunan avulla.

Tietokone heijastaa infrapunavalon käyttäjänsä silmiin. Valo jäljittää, mitä kirjainta tai symbolia tietokoneen ruudulta katsotaan, ja muuttaa keräämänsä tiedon puheeksi. Koneen tuottama puhe kuuluu kaiuttimista.

Tietokone on kiinnitetty Worrallin pyörätuoliin, jotta hän voi käyttää sitä myös kodin ulkopuolella. Tämä lisää naisen itsenäisyyttä.

Äiti tilanteesta innoissaan

Worrallin äiti, joka toimii myös naisen kokoaikaisena avustajana, on tyttärensä puhekyvystä onnellinen.

– En ole koskaan aiemmin kuullut hänen puhuvan. Hänen ensimmäiset sanansa minulle olivat ‘’rakastan sinua’’, mikä oli upeaa, äiti kertoo Daily Mailille.

Äiti ja tytär voivat nyt puhua ja vitsailla keskenään, mikä merkitsee valtavasti kummallekin.

– Meillä on aina ollut vahva suhde, mutta nyt meillä on hauskempaa toistemme seurassa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Nainen puhuu myös sairaudestaan

Worrallin äiti kertoo naisen puhuvan myös siitä, miten vaikea sairauden kanssa on elää.

– Hän on kertonut olevansa peloissaan ja turhautunut. Olisin sitä myös itse, jos en voisi sanoa asioita, joita haluan sanoa.

Äiti on kuitenkin kiitollinen siitä, että tytär voi nyt ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat