Pienen vauvan äiti HS:n mielipidepalstalla: Olemme vapaata riistaa ilkeille kommenteille – onko ilmiö tuttu jokaiselle pikkulapsen vanhemmalle?

Kohti vauvaystävällisempää Suomea 10:14

Äidit ovat vapaata riistaa tuntemattomien ihmisten ilkeille tai arvosteleville kommenteille, kirjoittaa nimimerkki Aivan hyvä äiti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla tänään julkaistussa kirjoituksessa.

Nainen kertoo, ettei ollut ennen lapsensa syntymää törmännyt itseään tai käytöstään ääneen arvosteleviin tuntemattomiin ihmisiin. Ilmiö on kuitenkin sittemmin tullut tutuksi.

Nainen kertoo muun muassa, miten hänen yksitoistakuukautisen lapsen tutti oli aiheuttanut pahennusta vanhemmassa rouvashenkilössä sekä miten tuntematon mies oli kommentoinut hänen käytöstään, kun hän oli selannut kännykkäänsä lapsen nukkuessa rattaissa.

MTV Uutiset kysyi sosiaalisessa mediassa muilta vanhemmilta, millaisia ajatuksia kirjoitus herättää. Kysymykseen vastanneista suurin osa kertoo, etteivät tuntemattomat ole lähestyneet heitä julkisella paikalla, ainakaan sättiäkseen.

– Itse en ole saanut yhtään ilkeää kommenttia, vaan päinvastoin vieraat ihmiset ovat kommentoineet positiivisesti vauvan kanssa liikkumista ja hänen puuhiaan, eräs äiti kirjoittaa.

– Pari kertaa on katsottu ravintolassa, että voi ei tuo tulee lapsen kanssa, mutta lähtiessä ovat kehuneet kuinka nätisti poika osasi olla, toinen kertoo.

– En ole saanut ilkeitä kommentteja, vaikka liikun paljon huutavien lasteni kanssa kännykkä kourassa, kolmas sanoo.

Rastat ja tatuoinnit ärsyttävät

Negatiivisiakin kokemuksia tuntemattomien käytöksestä kuitenkin on.

– Kaikki ovat keskittyneet arvostelemaan ja kritisoimaan äitiyttäni tatuointien ja rastojen takia, eräs kertoo.

Toinen äiti kertoo joutuneensa junassa sivullisen puhutteluun heiluteltuaan hattua vauvan naaman edessä. Naisen mukaan hatulla leikkiminen hiljensi itkevän lapsen ja sai tämän iloiseksi.

– Tästä seurasi se, että vauvaa nauratti ja ruuhkajunaan laskeutui rauha. Eräs rouva katsoi kuitenkin asiakseen tulla siihen viereen kauhistelemaan, että hattu osuu vielä silmään ja se puhkeaa kun tuolla tavalla sillä vauvaa huidon, hän kirjoittaa.

Neuvon taustalla voi olla aito huoli

Ymmärrystäkin tuntemattomien vanhempien elämiin puuttuville löytyy. Osa kommentoijista kokee, että sivullisten käytöksen taustalla voi olla aito huoli lapsesta.

– Luultavasti moni tarkoittaa neuvoillaan hyvää, mutta ei ymmärrä kokonaisuutta, eräs kirjoittaa.

– Aina kaikki ei edes tarkoita pahalla, vaan yrittävät auttaa tai ovat aidosti tietämättömiä, ja sitten tulevat sanoneeksi jotain, mikä tuntuu äidistä ikävältä, jopa ilkeältä, toinen pohtii.

Oletko sinä kohdannut ilkeitä kommentteja? Vai näetkö lausahdukset opastavina ja kannustavina? Keskustelu jatkuu MTV Uutisten Facebook-sivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat