Pidä huolta munuaisista – jätä huonot tavat

Munuaisia kutsutaan elimistön supersankariksi. Ne kestävät paljon – toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen. Silti munuaisiakin voi vahingoittaa huonoilla elintavoilla.

Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita, säätelevät verenpainetta, ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.

Kymmenesosalla väestöstä on merkkejä munuaissairaudesta, joka johtaa viidellä prosentilla munuaisten vajaatoimintaan.

Munuaisia vahingoittavat muun muassa perinnölliset munuaissairaudet, ylipaino, suola, diabetes ja korkea verenpaine. Verenpainetta nostaa muun muassa tupakointi. Sauhuttelu aiheuttaa verisuonten seinämissä jatkuvan tulehdustilan, joka nopeuttaa verisuonten ahtautumista, kalkkeutumista ja jäykistymistä.

– Tupakointi yhdistettynä vaikka ylipainoon ja korkeaan kolesteroliin, tai jopa diabetekseen, lisäävät sairastumisriskiä entisestään. Alttius sairastua munuaissairauksiin sekä sepelvaltimotautiin ja aivoverisuonisairauksiin kasvaa huomattavasti, osastonylilääkäri Mervi Haapala HUS:sta kertoo.

Korkea verenpaine voi johtua myös alkoholista, joka runsaasti käytettynä nostaa painoa ja veren huonoja rasva-arvoja sekä aiheuttaa suola- ja mineraalitasapainon häiriöitä.

Tupakoinnin ja alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen näkyy nopeasti parempina veriarvoina ja vireämpänä olona. Munuaisia voi helliä myös liikkumalla ja vähentämällä suolan käyttöä.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Lue myös:

    Uusimmat