Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen tuotanto kasvamassa Euroopassa – EMA antoi hyväksyntänsä

Suomi ottaa digitaalisen rokotepassin käyttöön vasta heinäkuun puolivälissä – tätä se tarkoittaa 2:21
Video: Suomi ottaa digitaalisen rokotepassin käyttöön vasta heinäkuun puolivälissä – tätä se tarkoittaa

Euroopan lääkevirasto EMA on antanut suosituksensa Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen uusien tuotantolinjojen avaamiselle Belgian Puursissa.

–  Suosituksella odotetaan olevan merkittävä ja välitön vaikutus Comirnatyn (Pfizer-Biontech-rokote) saatavuuteen Euroopan unionissa, EMA:n tiedotteessa kerrotaan.

Maakohtaisia vaikutuksia koronaviruksen saatavuuteen ei EMA:n ilmoituksessa eritelty. Viraston mukaan Puursin laitoksessa kyetään tuottamaan luotettavasti korkealaatuisia rokotteita.

Aiemmin toukokuussa yhtiöt arvioivat, että rokotetta on saatu valmistettua ainakin 2,5 miljardia annosta vuoden loppuun mennessä. Tuolloin yhtiöt sopivat Euroopan komission kanssa jopa 1,8 miljardin rokoteannoksen lisäerien toimittamisesta vuosina 2021–23. 

Pfizerin ja Biontechin lisääntynyt tuotanto tulee tarpeeseen, sillä EMA hyväksyi perjantaina niiden koronarokotteen käytön 12–15-vuotiaille. Kyse on ensimmäisestä tämänikäisille hyväksytystä koronarokotteesta EU:ssa. Yleisimmät rokotuksen sivuvaikutukset ovat EMA:n mukaan 12–15-vuotiailla samanlaisia kuin muillakin.

Saksa ilmoitti viime viikolla aloittavansa 12–15-vuotiaiden lasten koronarokotukset 7. kesäkuuta. Yhdysvalloissa ja Kanadassa 12–15-vuotiaiden rokottaminen on aloitettu jo aiemmin. 

Lue myös:

    Uusimmat