WHO hyväksyi toisenkin kiinalaisrokotteen hätäkäyttöön – suojaa vakavalta tautimuodolta sataprosenttisesti

Kuinka moni rokotteen saanut on sairastunut koronaan? – THL:n Hanna Nohynek vastasi rokotekysymyksiin 2:52
Kuinka moni rokotteen saanut on sairastunut koronaan? – THL:n Hanna Nohynek vastasi rokotekysymyksiin

Maailman terveysjärjestö WHO on hyväksynyt kiinalaisen Sinovacin koronarokotteen hätäkäyttöä varten. Kyseessä on jo toinen kiinalaisrokote, joka on saanut WHO:lta vihreää valoa.

Järjestö kertoi tiedotteessa hyväksynnän olevan merkki siitä, että rokote vastaa kansainvälisiä standardeja turvallisuuden, tehokkuuden ja valmistuksen osalta.

Viime kuussa Sinopharmin rokotteesta tuli ensimmäinen WHO:n hyväksymä kiinalainen koronarokote. Näiden kahden kiinalaisrokotteen lisäksi WHO on antanut hyväksyntänsä Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle sekä Modernan ja Johnson & Johnsonin rokotteille. Hyväksynnän ovat saaneet myös AstraZenecan Intiassa, Etelä-Koreassa ja EU:ssa valmistettavat rokotteet.

Tuoreen hyväksynnän myötä on mahdollista, että Sinovac-rokote voidaan ottaa mukaan erityisesti köyhille maille suunnattuun Covax-ohjelmaan. Tällä hetkellä ohjelman kautta on tarjolla ainoastaan AstraZenecan ja Pfizerin rokotteita.

– Maailma kaipaa epätoivoisesti useita covid-19-rokotteita vastatakseen saatavuuden valtavaan eriarvoistuuteen ympäri maailman, sanoi WHO:n edustaja Mariangela Simao.

Rokote suojaa hyvin vakavalta taudilta

Uutistoimisto AFP:n laskujen mukaan Sinovac on jo käytössä kaikkiaan 22:lla alueella ympäri maailman. Kiinan lisäksi Sinovacia käyttävät muun muassa Chile, Brasilia, Indonesia, Meksiko, Thaimaa ja Turkki.

WHO:n rokoteasiantuntijaryhmä on tarkastanut rokotteen ja antanut suosituksen sen käyttöön liittyen. WHO:n suosituksen mukaan rokotetta voidaan antaa 18 vuotta täyttäneille aikuisille. Rokotteen toinen pistos tulisi antaa 2–4 viikkoa ensimmäisen jälkeen.

Järjestön mukaan tulokset rokotetehokkuudesta osoittavat rokotteen estäneen tutkimuksessa seurattujen joukossa oireellisen taudin 51 prosentissa rokotetuista. Vakavan tautimuodon sekä sairaalahoitoa vaativan sairastumisen osalta rokote sen sijaan suojaa 100-prosenttisesti.

Lue myös:

    Uusimmat