HUSin johtaja: Iso osa koronarajoituksista pystytään poistamaan juhannukseen mennessä – mutta mistä rajoituksesta luovutaan viimeisenä?

HUSin diagnostiikkajohtaja näkee matkailun uhkana Suomelle – kuuntele Lasse Lehtosen haastattelu 5:37
HUSin diagnostiikkajohtaja näkee matkailun uhkana Suomelle – kuuntele Lasse Lehtosen haastattelu.

Suomessa on helpotettu tänään koronarajoituksia. HUSin johtaja Lasse Lehtonen uskoo, että koronatilanne pysyy hallinnassa höllennyksistä huolimatta.

Kahden metrin turvavälivelvoite ulottuu tästä päivästä lähtien vain sisätiloihin, ja pääkaupunkiseudulla on alettu avata kirjastoja, museoita ja uimahalleja rajatusti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pitää rajoitusten purkamista järkevänä epidemiatilanteen parantuessa. Tartuntaluvut tippuivat alkuviikosta pitkästä aikaa alle sadan.

– Toki varovaisuutta kannattaa noudattaa, koska edelleen tartuntaryppäitä esiintyy. Myöskään väestön rokotesuoja ei ole vielä kovin vahva, Lehtonen toteaa.

– Mutta sen verran hyvältä tilanne nyt näyttää, että uskoakseni juhannukseen mennessä iso osa rajoituksista pystytään poistamaan ja muutenkin kesällä ollaan aika hyvässä tilanteessa. Enää ei tarvitse kuin pari viikkoa tällä rajoitustasolla kärsiä, jos ei uusia takapakkeja tule.

Ruotsia avataan Suomeakin ripeämmin

Esimerkiksi Ruotsissa avataan yhteiskuntaa tällä hetkellä Suomeakin rivakammin. Toisaalta esimerkiksi Englannissa tartunnat ovat lähteneet nousun aika nopeasti rajoitusten purun jälkeen.

Lehtosen mukaan nimenomaan Ruotsista ei ”hirvesti kannata” koronan hoidossa ottaa mallia.

– Rokotekattavuus eri maissa on erilainen ja toki poliittisia paineita monissa Euroopan maissa on yhteiskuntaa avata, mutta tähän mennessä me on (Suomessa) pärjätty hyvin, ja kannattaa todellakin mennä ihan suunnitellusti.

Mikä rajoitus puretaan viimeisenä?

Osa rajoituksista jää voimaan ainakin elokuuhun asti, arvio Lehtonen.

– Korona tarttuu sisätiloissa, joissa kokoontuu suuri joukko ihmisiä. Siksi erilaisten sisällä järjestettävien isojen yleisötapahtumien, joihin liittyy alkoholin käyttöä ja meluamista, olettaisin olevan viimeisenä. Ravintoloita on käytetty yhtenä esimerkkinä ja erilaisia viihdetapahtumia toisena, eli näissä varmasti se haaste on.

Lehtonen uskoo, että elokuussa ollaan koronamielessä perustasolla jo koko maassa, eikä silloin ole enää edellytyksiä rajoitusten voimassa pitämiselle. 

– Todennäköisesti loppukesällä pystytään melko vapaasti koko maassa toimimaan.

Ulkomaille vasta kahden rokoteannoksen jälkeen

Lehtonen muistuttaa, että vaikka meillä koronatilanne näyttää jo toiveikkaalta, osassa maailmaa virus voi jyllätä vielä syksylläkin voimallisesti. Hän suosittelee matkasta haaveilevia lähtemään ulkomaille vasta molempien rokotusten saamisen jälkeen.

–Jos matkailu aukeaa ja suomalaiset lähtevät reissuun, vaarana on, että virusta tuodaan tännekin. Huonommassa tapauksessa tänne tulee sellaista virustyyppiä, joka pystyy välttelemään virussuojaa. 

Variantteja kiertää Lehtosen mukaan myös lähialueilla.

– Edes EU ei ole kovin hyvin onnistunut omaa rajaturvallisuutta ylläpitämään, jotta varianttien pääsy ja leviäminen olisi onnistuttu estämään.

Sairaaloiden väki on jo loman tarpeessa

Sairaaloissa tilanne näyttää Lehtosen mukaan tällä hetkellä hyvältä, joskin henkilökunta on kesän korvalla ja koronavuoden jälkeen loman tarpeessa.

– Sairaaloiden kapasiteetti laskee kesäksi jonkin verran, mutta en usko, että korona aiheuttaa sairaanhoidolle kesän aikana suurempia ongelmia – jos ei siis jotain onnetonta tartuntaketjua jossain synny.

Lue myös:

    Uusimmat