Petteri Sihvonen: Tässä on syypää naisjääkiekon kriisille – nyt on aika astua väliin

6:03
Katso: Naisleijonat kärsi historiallisen tappion Tshekille MM-kisoissa.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvosen mukaan suomalaisen naisjääkiekkoilun käsillä oleva kriisi on seurausta pidemmän aikavälin laiminlyönneistä Suomen Jääkiekkoliiton puolelta.

Ei kerta kaikkiaan sen enempää tähtipelaaja kuin rivipelaaja voi lähteä kesken lajinsa MM-kisojen käymään häissä, ei edes omissaan, saati kaverinsa. Tähtipelaaja Susanna Tapanin poistuminen Naisleijonien riveistä Kanada-pelin ajaksi on käsittämättömimpiä episodeja suomalaisen huippu-urheilun modernissa historiassa.

No, tulipahan tuokin tuossa edellä sanottua, vaan Tapanin seikkailu ei ole syy. Se on toimintaa ja sen kurjaa kuvaa vahvistava seuraus. Seuraus, joka sitten ei ole voinut olla näkymättä kahtaalla: joukkueen pelillisessä suorituskyvyssä käsillä olevissa MM-kisoissa ja rajuna mainehaittana lajille.

Kysyn ja otan kaksin käsin kiinni siitä, mille mahtaa päävalmentaja Juuso Toivolan Naistenleijonien kaikkinainen toikkarointi näyttää lajiin vasta vihkiytymässä olevien tyttöpelaajien silmin?

Tapani käy häissä, varamaalivahti Meeri Räisänen typerehtii kesken MM-kisojen (siis MM-kisojen aikana!) sosiaalisessa mediassa, ja päälle päätteeksi Naisleijonat häviää puolivälieräottelunsa Tshekille, mikä tarkoittaa Suomelle historian heikointa sijoitusta MM-tasolla.

Eikä tästä ole kuin rapiat puoli vuotta, kun julkisuudessa päävalmentaja Pasi Mustonen oli tukkanuottasilla maalivahti Noora Rädyn kanssa.

Mainitsen nuo lajin pariin mahdollisesti hiljan tulleet tyttöpelaajat siksi, että Jääkiekkoliitto on varsin onnistuneesti saanut haalittua lajin pariin uusia harrastajia. Kyseessä pitäisi olla kasvava laji, tyttöjen ja naisten jääkiekkoilu, mutta kasvun merkkien tyrehtyminen ja urheilullinen alamäki kera valtavien imagotappioiden on tosiasia siellä, missä tärkeimmät esikuvat pelaavat eli Naisleijonissa.

Olen hyvin perillä siitä, että naisten Naisten Liigan taso ja olosuhteet eivät ole edistyneet juurikaan sanotaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Minun papereissani tuo menee täysin Suomen Jääkiekkoliiton piikkiin. Juhlapuheita kyllä pidetään, mutta teot ja toiminta Naisten Liigan edistämiseksi ovat niin ja näin.

Tässä kohtaa Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelan aina muka niin rauhalliset ja harkitut lausunnot kaikuvat kuuroille korville. Nummelan olisi osoitettava jämäkkää johtajuutta. Johtajuutta ja arvostusta lajia kohtaa olisi viimeistään heti kisojen jälkeen potkujen antaminen päävalmentaja Juuso Toivolalle ja GM Tuula Puputille.

Nummelan pitäisi luvata yksiselitteisesti, että Naisleijonien uudeksi päävalmentajaksi palkataan joku sellainen valmentaja, joka on edes 60 parhaan suomalaisen jääkiekkovalmentajan joukossa. Arvioni on, että Toivola ei mahdu sadan parhaan joukkoon.

GM Puputti menetti uskottavuutensa ilmoittamalla, ettei pelaajan häihin lähteminen ollut yksinomaan tähtipelaaja Tapanin oikeus, vaan vastaavan temppu olisi ollut luvallista kenelle tahansa joukkueen pelaajista. Sanasta sanaa Puputti sanoi näin: ”Muillakin pelaajilla oli mahdollisuus ilmoittaa mahdollisista menoistaan. Niistäkin olisi keskusteltu samalla tavalla kuten Susannan häävierailusta.”

Mistä ihmeen ”mahdollisista menoistaan”? Eihän silloin, kun pelataan MM-kisoja, kenelläkään pelaajalla voi olla mitään menoja yhtään mihinkään. Silloin jokaista joukkueen pelaajaa tarvitaan kaukalossa.

Teen selväksi perättäisin sanoin, että Jääkiekkoliitto on jättänyt rumasti tuuliajolle Naisleijonat, Naisten Liigan ja tyttöjen jääkiekkoilun.

Eikä tätä arvotonta näytelmää voi olympiakomiteakaan kuitata vain pienellä kulmien kurtistamisella. Puntariin on laitettava, ovatko Naisleijonien pelaajat enää asemassa, jossa heihin kannattaa sijoittaa rutkasti urheilija-apurahaa. Olympiakomitean on vähintäänkin tultava väliin, luettava madonluvut ja asetettava tiukat reunaehdot Jääkiekkoliiton toiminnan tasolle suhteessa naisten jääkiekkoiluun, jos sen maajoukkuepelaajia meinataan pitää apurahojen piirissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja