Kommentti: Herätys, Naisleijonien joukkueenjohto! Supertähden vapaapäivä kesken MM-kisojen on räikeä oma maali

Naisleijonien supertähti Susanna Tapani jätti YLEn mukaan MM-kisojen alkusarjan USA-ottelun väliin ystäviensä häiden vuoksi. Ratkaisu on inhimillinen, mutta samalla se kolhaisee naisten jääkiekkoilun aseman eteen tehtyä työtä, kirjoittaa MTV Urheilun Jere Hultin.

Linjataan aluksi fakta: Suomi olisi hävinnyt Yhdysvalloille lauantaina, vaikka joukkueessa olisi ollut kolme Susanna Tapania. Yksittäisen hyökkääjään poisjäänti ei vaikuttanut ottelun lopputulokseen millään tavalla. Tasoero on niin valtava. Tästä huolimatta joukkueenjohdon siunaama poisjäänti on oma maali.

Kanada ja Yhdysvallat menevät naisten jääkiekossa edelleen menojaan. Naisleijonien kotikisoissa voittama MM-hopea on muisto vain. Suomi on juuttunut täysin kiintiöpronssin voittavaksi osallistujaksi. Maajoukkueessa on käynnissä lisäksi voimakas sukupolvenvaihdos, joten arvoturnauksista on turha odottaa muuta kuin kolmoslautasta lähivuosina.

Naisten jääkiekkoilun asema ja arvostus on muuttuvassa yhteiskunnassa herättänyt paljon keskustelua viime vuosien aikana. Toiminta ei edelleenkään ole ammattimaista. Ongelmien ydin piilee luonnollisesti alhaisissa harrastajamäärissä sekä aikuisikäisten naisten jääkiekkoon käytettävissä resursseissa. 

Susanna Tapanin hääkeikka on pohjimmiltaan inhimillinen ratkaisu, mutta se olisi mielestäni pitänyt jättää tekemättä.  

Jos Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue haluaa kehittää tasoaan, ja jonakin päivänä haastaa Kanadan tai USA:n kiekkomahdit, on näihin turnauksiin ja otteluihin ladattava aina kaikki peliin. Nyt joukkueenjohdon ja pelaajien hyväksymä "kuntoisuusloma" on erittäin huono viesti maajoukkueen pyrkimyksistä maailman huipulle.

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola kertoi YLElle lauantai-iltana, että joukkue seisoo Tapanin valinnan takana. Onko asia tosiaankin näin?

Varamaalivahti Meeri Räisänen onnitteli myöhään eilisiltana isäänsä Twitterissä 60-vuotissyntymäpäivän johdosta. 

– Harmi, kun en ole siellä juhlimassa, Räisänen totesi onnitteluviestin kylkeen.

Ei tarvitse olla mikään meedio tajutakseen, että tuki Tapanin arvovalinnan takana ei ole kopissa täysin yksimielinen.

Kohut näyttävät seuraavan Naisleijonien arvoturnauksia kuin hai laivaa. Noora Rädyn ja Pasi Mustosen välinen vyyhti sävytti maajoukkueen toimintaa liian pitkään. Nyt pinnan alla kytee uusi mahdollinen eripura kopin sisällä.

Tuore tapaus vaikeuttaa keskustelua naisten jääkiekon arvostuksen ympärillä, kun pöytään voi heittää aina, että MM-kisoistahan käydään välillä tanssimassa häitä.

Lue myös:

    Uusimmat