Perinnelotan koskettava muisto viimeisestä Mannerheim-ristin ritarista: Tuomas ja Lea Gerdt tapasivat sotasairaalassa – "Siellä Lea haavoittuneelle Tuomakselle lauloi"

7:06
Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Viimeisen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin poismeno herättää nöyryyttä ja kiitollisuutta veteraanien tekemästä työstä elossa olevissa lotissa.

98-vuotiaana kuollut Gerdt saatettiin tänään haudan lepoon Lauritsalassa Lepolan hautausmaalla.

Sotilaallisin kunnianosoituksin järjestettyihin hautajaisiin osallistui myös Etelä-Karjalan Lotta Svärd -perinneyhdistyksen perinnelottia.

– Mannerheim-ristin ritarit olivat sinivalkoisten miesten perikuvia, jotka taistelivat meidän puolestamme vapaan isänmaan. Meidän kaikkien suomalaisten täytyy kiitollisuudella muistaa heitä ja olla ylpeitä ihanasta isänmaastamme, toteaa Etelä-Karjalan Lotta Svärd -perinneyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Huuskonen MTV Uutiset Livelle.

"Tuomas oli hieno herrasmies"

Huuskonen sekä hänen äitinsä, niin ikään perinneyhdistykseen kuuluva Eeva Karikoski, tunsivat Gerdtin läheisesti.

– Hän oli hieno herrasmies, joka arvosti lottia yli kaiken, Karikoski muistelee.

Hän kertoo tunteneensa myös Tuomas Gerdtin Lea-vaimon.

Karikosken käsityksen mukaan Tuomas ja Lea tapasivat toisensa sotasairaalassa.

– Siellä Lea-vaimo Tuomakselle lauloi, kun Tuomas oli haavoittunut. Siitä varmaan alkoi heidän yhteinen elämänsä. Ja heillä oli hyvä avioliitto, Karikoski kertoo.

Mannerheim-ristin ritarien säätiön hallintoneuvoston jäsen Heikki Lehtonen kirjoitti koskettavassa muistokirjoituksessaan, että Tuomas ja Lea Gerdt ehtivät elää yli 65 vuotta yhteistä elämää.

Lea-puoliso nukkui pois vuonna 2013.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja