Perheistään eroon joutuneet lapset pakenevat Etelä-Sudanin sisällissotaa yksin

Eteläsudanilainen 12-vuotias Nyadet pakeni viime marraskuussa paljain jaloin liekkien ja väkivaltaisuuksien valtamaasta kotikaupungistaan. Nuori tyttö käveli yksin yhdeksän päivää, kunnes hän pääsi turvaan Etiopian rajalle.

Matkallaan Nyadet seurasi muita pakolaisia ja turvautui tuntemattomien tarjoamaan ruokaan. Omaan perheeseensä hän menetti yhteyden kotikaupungin levottomuuksissa. Nyadet ei tiedä, mitä hänen äidilleen, isälleen, veljelleen tai kahdelle siskolleen kuuluu.

– Ehkä he ovat turvassa, hän sanoo.

Nyadetin tarina on samankaltainen kuin monien muiden yksinäisten pakolaislasten. Osa heistä on nähnyt omien silmiensä edessä, kuinka heidän lähimmäisensä on tapettu raa'asti.

Toivo perheen löytymisestä hiipuu

Etiopiassa avustustyöntekijät kertovat, että yksin rajan ylittävät lapset ovat tavallinen näky.

– Heistä näkee, että he ovat hyvin väsyneitä, heidän vaatteensa ovat risaisia, eivätkä he ole päässeet peseytymään aikoihin, Pelastakaa lapset -järjestöä edustava Daniel Abade kertoo.

Etiopialaisella Nguenyyielin pakolaisleirillä perheettömiä lapsia on lähes 2 900. YK arvioi, että yhteensä Etelä-Sudanista on paennut 75 000 lasta ilman perheenjäseniään.

Pakolaisleireillä lapsia yritetään auttaa löytämään perheenjäseniään uudestaan, mutta sisällissodan sekoittamassa maassa se ei ole helppoa. Kansainväliset avustusjärjestöt Pelastakaa lapset ja Plan International ovat onnistuneet yhdistämään joitakin satoja lapsia heidän perheisiinsä.

Nyadet toivoo, että hän vielä joku päivä löytää perheensä. Toisilla toivo perheen löytymisestä on jo hiipunut. 13-vuotias Chan pakeni Etelä-Sudanista viime vuonna. Kun hänen kotinsa sytytettiin tuleen, hän jätti sen ja käveli kuukauden kunnes pääsi turvaan.

Chan kertoo, ettei tiedä, missä hänen vanhempansa ovat, mutta uskoo heidän kuolleen taisteluissa.

Tytöt uhattuina

Maailman nuorimman valtion yli kolme vuotta jatkuneessa sisällissodassa on kuollut kymmeniätuhansia. Arviolta 3,5 miljoonaa ihmistä joutunut jättämään kotinsa ja noin 1,8 miljoonaa eteläsudanilaista on paennut ulkomaille.

Etelä-Sudania piinaa sisällissodan lisäksi myös köyhyys ja vakava puute ruoasta. Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin mukaan Etelä-Sudanissa jopa 4,9 miljoonaa ihmistä kärsii ruoan puutteesta. Järjestö varoittaa, että konflikti iskee erityisesti nuoriin tyttöihin,

– Jos yhteisöissä on jo ennen kriisiä ollut haitallisia käytäntöjä, kuten lapsiavioliittoja, sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa ja esimerkiksi teiniraskauksia, on enemmän sääntö kuin poikkeus, että nämä ongelmat pahenevat konfliktien tai esimerkiksi vakavan ruokakriisin aikoina, Plan International Suomen humanitaarisen avun ohjelmapäällikkö Merja Färm sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat