Pelottaako ikääntyminen suomalaisia?

Naururypyt, juonteet, harakanvarpaat, pigmenttimuutokset ja veltostuneempi iho – ikääntyminen on meillä kaikilla väistämättä edessä, ja ensimmäiset ikääntymisen merkit kiirivätkin iholle jo 25-ikävuodesta alkaen. Vanheneminen on ennen kaikkea luonnollinen osa elämää, mutta miten ikääntymiseen oikein suhtaudutaan: pelolla, haikeudella vai innolla? Suomalaisnaiset vastasivat rehellisesti.

Tiesitkö, että ihon vanhenemisprosessi alkaa näkyä jo 20 ikävuoden jälkeen? Ikääntymisen merkkejä voi toki hidastaa, mutta aikaa vastaan ei kukaan pysty kuitenkaan täysin asein taistelemaan. Ikääntyminen on meillä kaikilla väistämättä edessä, mutta pelottaako ikääntyminen suomalaisia naisia?

Kauneusvinkit-sivuston lukijat kertoivat kokemuksistaan ja siitä, miten he suhtautuvat iän tuomiin muutoksiin. Vastaukset jakaantuivat erittäin tasapuolisesti: nippa nappa suurinta osaa, eli 36 prosenttia, ikääntyminen huoletti toisinaan.

TOP 3: Pelottaako ikääntyminen?

1. Toisinaan. Onneksi meikki korjaa pienet virheet. (36 prosenttia)

2. Ei pelota. Rypyt kaunistavat ja kertovat elämänkokemuksesta. (33 prosenttia)

3. Kyllä. Peiliin katsominen on ikääntyvälle haaste. (31 prosenttia)

Miten suomalaiset perustelivat vastauksiaan? Lue alta.

"Loppujen lopuksi ikä ei haittaa, jos on terve ja innostunut elämästä"

Suurin osa Kauneusvinkit-lukijoista kertoi, että ikääntyminen mietitytti toisinaan peiliin katsoessa tai muita kanssaihmisiä katsellessa. Lukijat kertoivat miettineensä ikääntymistä myös etukäteen: elämänvalintojen – kuten ravinnon, auringon ja tupakoimitsemisen – vaikutukset tiedostettiin.

"Terveellinen ruoka ja elintavat ovat perusta ihon hoidolle. Hyvillä ihonhoitotuotteilla saa ihon ulkoisen olemuksen parempaan kuntoon."

"Joskus tunnen oloni tosi kurjaksi katsoessani 15 vuotta nuorempia työkavereitani. Olen perinyt isän äitini nuorena rypistyvän ihon; näin 50-vuotiaana olen jo todella ryppyinen. Rypyt mielestäni kaunistavat, mutta joskus myös masentavat; nyt kun niitä ei enää saa meikattua piiloon halutessaan."

"Toisiaan, omilla valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa paljon: esimerkiksi aion lopettaa tupakoinnin reippaasti ennen kuin täytän 25. Ehkä jopa tänä syksynä ja olen nyt 21."

"Olen 36-vuotias eikä naamassa ole vielä yhtään ryppyjä. 10 vuotta nuoremmilla kuitenkin on jo aikamoiset uurteet esimerkiksi silmäkulmissa. Meikä ikääntyy hitaasti ja joten kuten arvokkaasti."

"Pieni pyöreys ei todellakaan ole pahasta, silloin ei rypyt näy tai niitä ei ole. Sopiva makeup paikallaan, sillä näyttää virkeämmältä ja huolitellulta. Vannon poskipunan nimeen, se on kuin piste iin päällä. Loppujen lopuksi ikä ei haittaa, jos on terve ja innostunut elämästä."

"Luonne ja sisäinen kauneus ovat tärkeintä – ei rypyt"

33 prosenttia Kauneusvinkit-sivuston lukijoista kertoi, ettei ikääntyminen ja sen tuomat muutokset aiheuttaneet harmaita hiuksia. Osa vastanneista kertoikin perineensä hyvät geenit, eivätkä näin ollen rypyt hirmuisesti pelottaneet.

"Ikää huomioon ottaen on minulla todella sileät kasvot. Ikätovereilla on niitä paljon enemmän jostakin syystä. Mutta ajatellen oma äitiä, olen geenit perinyt häneltä. Siinä syy. Tietenkin käytän voiteita ja meikkiä."

"Olen siinä onnellisessa asemassa että olen perinyt hyvät geenit, olen pitkälle yli 50-vuotias ja lähentelen jo 60 vuotta. Ikääni on vaikea arvata koska olen suht pitkä, hoikka ja hyvin nuorekas vailla minkäänlaisia ryppyjä. Minun arvellaan olevan 36–42-vuotias, kerrottuani ikäni minua ei uskota. Äitini suku on hyvin nuorekasta ja äidilleni on käynyt samoin kuin minulle, nuorekas. Osaan olla onnellinen saamastani perinnöstä ja kiitollisena nautin elämästäni täysin rinnoin."

"Olen 48-vuotias, ei tässä vielä ryppyjä pahasti olekaan. Ja kun tulee, eikös se ole ihan luonnollista."


Osa puolestaan koki vahvasti, että vanheneminen ja rypyt kuuluvat osaksi elämää. Moni mainitsikin, että on tärkeää hyväksyä oma itsensä sekä ennen kaikkea ikänsä: itseään nuoremman esittäminen koettiin epämieluisaksi tavaksi.

"Rypyt kuuluvat elämään ja antaa muistutuksen siitä, että vanheneminenkin on kaunista. Rypyt voivat kaunistaa ihmistä!"

"Mitä niitä "vekkejä" alkaisi suremaan. Jokainen meistä vanhenee ja rypyt tulevat taatusti. Iloinen mieli ja hurtti huumori pitää mielen virkeänä. Olen kuusikymppinen mamma, silti esimerkiksi tansseissa nuoret miehet hakevat tanssimaan, pyytävät "drinksulle" baariin jossa juttelemme niitä näitä ja hauskaa on vaikka ikäeroa on jopa 30 vuotta. Yksikään nuori mies ei pidä ikäeroa isona asiana, vaan he kertovat että on mukava jutella aikuisen ihmisen kanssa."

"Ikääntyminen on luonnollista. Turha pullikoida vastaan, otetaan asiat sellaisina kuin ne tulevat. Naururypyt ovat muuten paljon kauniimpia kuin murjotusrypyt!"

"Minusta olisi rasittavaa, naurettavaa, ja liian kallista pyrkiä näyttämään kaksikymppiseltä näin liki viisikymmentävuotiaana... En todellakaan ymmärrä miksi ihminen – varsinkaan nainen – ei saisi näyttää ikäiseltään? Olen onneksi saanut hyvät geenit äitini suvun naisilta joten en kuulemma näytä ikäiseltäni, vaan ainakin 10 vuotta nuoremmalta. Hiuksissanikin on vain muutama harmaa suortuva. En meikkaa enkä värjää hiuksiani. Rakennekynsiä, hiuslisäkkeitä, yms. en edes harkitse! "Feikkaaminen" ei muutenkaan kuulu luonteenpiirteisiini."

"Miksi ihminen ei saisi näyttää ikäiseltään. Todella naurettavaa että eläkemummo yrittäisi näyttää teinitytöltä. Tässä iässä voisi vaan todeta että tärkeintä on se sisäinen kauneus – ja elämänkokemus. nimim. 65 v."

"Ei pelota. Miksi pitäisi pelätä asiaa, jolle ei mitään voi. Otetaan avosylin vastaan mitä tuleman pitää."

"Peili kertoo aivan muuta"

Kuitenkin 31 prosenttia vastanneista myönsi, että ikääntyminen huoletti. Ikääntymisen haasteiksi koettiin peiliin katsominen ja muutokset arkisissa rutiineissa. Moni muistelikin lämmöllä nuoruutensa peilikuvaa.

"Epämiellyttävää huomata, että kun nuorempana ihmetteli, kuinka rapistuneen näköiset ihmiset elivät harhaluulossa, että ovat ulkoisesti samannäköisiä kuin kolmikymppisinä, onkin itse joutunut samaan joukkoon: luulee olevansa sama vetreä nainen kuin ennen, mutta valokuviin tallentuu velttoihoinen keski-ikäinen. Sisäinen ja ulkoinen minäkuva eivät vastaakaan enää toisiaan ja se tuntuu ikävältä ja nololtakin. Tästä kuuli parikymppisenä mummoltaan, mutta se vain nauratti: mummohan on mummo. Mitä se ulkonäköään miettii!"

"Kieltämättä harmittaa katsella jonkin verran roikkuvia poskia ja silmänalusryppyjä, mieluummin pitäisin kiinteät siloposket. Valehtelisin jos muuta sanoisin."

"Ei voi valvoa myöhään, koska aamulla on silmäpussit ja rypyt heti näkyvillä, ei voi olla myöhään juhlissa, ei voi syödä suolaista, kaikki aiheuttaa helpommin ryppyjä ja turvotuksia, eikä niitä helposti saa piiloonkaan, nuorena sekin onnistui. Mummi 66 v"

"On kauheaa ajatella, että rupsahtaa joskus ja muut ihmiset ja itse ei enää pidä itseään viehättävänä. Sitten itsetunto laskee, tulee masennus... Mutta eihän ikääntyminen pahasta ole. Naururypyt menevät nyt vielä joten kuten."

"Kyllä myönnän että on tullut tippa silmään kun katselee peilistä. Olen vuosia vältellyt aurinkoa, juon vettä litroittain päivässä.. ym. Kaipaan aikaa kun katselen kuvia, miten sileä iho minulla on joskus ollut! Onneksi mieheni on ollut tukena ja antanut luvan joskus turvautua kauneusleikkauksiin."

"Se pelottaa, kun tietää että aika loppuu pian omalta kohdalta. Ja se kun tietää kuinka rumalta näyttää muitten silmissä vaikka itse tuntisi olevansa vaikka mitä. Peili ei valehtele."

"Ikääntyminen pelottaa, koska tunnen itseni nelikymppiseksi, mutta peili kertoo aivan muuta.Pelottaako ikääntyminen sinua? Kommentoi!


Lue myös:


(MTV Lifestyle)

Lähde: Kauneusvinkit-kysely 2013

Lue myös:

    Uusimmat